Návrh siete nemocníc sa podľa HPI musí zmeniť

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Návrh verejnej minimálnej siete nemocníc sa po pripomienkovom konaní bude musieť podľa Health Policy Institute (HPI) výrazne zmeniť. V súčasnosti totiž okrem iného v samotnom návrhu nesedia súčty riadkov a stĺpcov. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol Tomáš Szalay z HPI, za pozitíva možno označiť zníženie normatívu ...

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Návrh verejnej minimálnej siete nemocníc sa po pripomienkovom konaní bude musieť podľa Health Policy Institute (HPI) výrazne zmeniť. V súčasnosti totiž okrem iného v samotnom návrhu nesedia súčty riadkov a stĺpcov. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol Tomáš Szalay z HPI, za pozitíva možno označiť zníženie normatívu lôžok a stanovenie koncových nemocníc. Ministerstvo oproti pôvodným plánom opustilo chybnú metodiku, ktorou chcelo ošetriť migráciu ľudí, keď zdravotnú starostlivosť vyhľadávali osoby s trvalým bydliskom mimo daného regiónu. Výsledkom však v súčasnom návrhu je, že migrácia nie je ošetrená vôbec.

Hoci sa zmenou metodiky lepšie nastavili psychiatrické normatívy, podľa HPI sa však zároveň majú posilniť nepotrebné kapacity, ako napríklad novorodenecké oddelenia. Ako Szalay vysvetlil, súčasné pracoviská vznikli v čase omnoho vyššej pôrodnosti a posilňovať neonatológie v čase neustáleho poklesu pôrodnosti nemá zmysel. Podľa stanovených podmienok musia nemocnice zaradené do siete dobudovať oddelenia, ktoré v súčasnosti nemajú. Celkovo tak na Slovensku má vzniknúť 65 nových oddelení. Návrh pritom nevyčísľuje finančné dopady tejto požiadavky, ani nerieši jej financovanie. Chýba taktiež analýza, či sú tieto oddelenia vôbec potrebné.

HPI síce víta stanovenie siete koncových nemocníc, zároveň mu však chýbajú jasné kritériá, na základe ktorých sa určitá nemocnica stane alebo nestane koncovou. Ministerstvo tak podľa pripomienok HPI chce zaviesť centralistický model, kde o zmluvných poskytovateľoch nerozhoduje zdravotná poisťovňa, ktorá starostlivosť platí, ale úradník na základe neznámych kritérií. Návrh prináša podľa HPI tiež viacero nejasností, keď nie je zrejmé, ako budú fungovať vzťahy medzi poskytovateľmi zaradenými v sieti a zdravotnými poisťovňami. Otázne sú tiež sankcie vo forme odňatia povolenia - návrh nerieši, či bude možné takouto formou potrestať aj koncovú nemocnicu.

Návrh siete prináša podľa HPI aj značné politické riziká. "Ak ministerstvo preberie na seba kompetenciu určovať, kto bude v pevnej siete, nikdy nebude schopné transparentne preukázať, že jeho rozhodnutie neovplyvnili iné než čisto odborné kritériá," upozorňuje HPI vo svojej pripomienke k návrhu siete. Ako zároveň upozorňuje, štát ako stopercentný akcionár dvoch zdravotných poisťovní má možnosť zredukovať počet zdravotníckych zariadení aj bez legislatívneho určenia pevnej siete nemocníc.

SITA