Dnes začala kampaň Dofajčite s nami

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Dnešným dňom štartuje kampaň Dofajčite s nami, ktorej hlavnými aktérmi budú piati moderátori rádia Viva. Títo sa pokúsia skoncovať s nikotínovou závislosťou a v éteri rádia Viva budú informovať o svojich úspechoch i ťažkých chvíľach bez cigarety. Radiť im, ale aj všetkým, ktorí majú záujem skoncovať s fajčením, ...

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Dnešným dňom štartuje kampaň Dofajčite s nami, ktorej hlavnými aktérmi budú piati moderátori rádia Viva. Títo sa pokúsia skoncovať s nikotínovou závislosťou a v éteri rádia Viva budú informovať o svojich úspechoch i ťažkých chvíľach bez cigarety. Radiť im, ale aj všetkým, ktorí majú záujem skoncovať s fajčením, bude každú stredu od 16:10 prezident Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SR Tibor Baška.

Projekt má upozorniť na závažnosť tohto zlozvyku a jeho následky. Ako v súvislosti s kampaňou povedal doktor Baška, prestať fajčiť bez pomoci dokáže málokto. Príčinou býva aj podceňovanie závislosti, či už fyzickej (od nikotínu), alebo psychicko-sociálnej. Pre mnohých fajčiarov je ťažká už len predstava vzdať sa cigarety, pretože sa výrazne spája s príjemnými chvíľami odpočinku. Radi si posedia na káve s priateľmi a cigaretou v ruke, alebo si ju vychutnajú po dobrej večeri pri pohári vína. Naopak iní siahajú po cigarete skôr v stresových alebo krízových situáciách.

Pri odvykaní si od fajčenia je preto vhodné zmeniť svoje denné stereotypy, teda napríklad piť miesto kávy osviežujúci čaj, venovať sa pravidelne nejakej fyzickej aktivite alebo iným činnostiam, ktoré zamestnajú mozog a pomôžu fajčiarovi prestať sa sústrediť na nikotínový deficit. Zároveň sa však treba vyvarovať častej chybe, ktorú fajčiari v snahe odvyknúť si od svojho zlozvyku robia. Pocit nespokojnosti si kompenzujú jedením až prejedaním sa, pričom zväčša siahajú po vysokokalorických pokrmoch, z ktorých priberajú. Lepšie je teda voliť zeleninu, či ovocie.

Jednou z alternatív je aj náhradná nikotínová liečba vo forme žuvačiek. Tie fungujú na princípe dodávania nikotínu - návykovej látky do tela. Nikotínom sa nedá predávkovať, no ani počet žuvačiek, ktoré môže fajčiar denne užiť, nie je neobmedzený. Pred každou liečbou tohto typu sa ale treba poradiť s lekárom, resp. lekárnikom.

Základom úspechu ale vždy je, že fajčiar musí sám chcieť. Dobrou motiváciou je okrem zdravia a spokojnosti so sebou aj rodina, zvlášť deti. Odvykanie však so sebou prináša aj komplikácie v podobe abstinenčných príznakov, kedy sa prejaví nervozita a podráždenosť. "Vrchol abstinenčných príznakov sa prejaví v druhom - treťom týždni od skončenia, potom je to už len lepšie," povedal dnes na tlačovej besede Baška. Výhodou je, že sa okamžite začne upravovať krvný tlak, čím sa znižuje poškodzovanie ciev, začne sa obnovovať poškodený riasinkový epitel, zlepší sa činnosť pľúc a podobne. Fajčiar, ktorý denne vyfajčí 20 kusov cigariet v hodnote 80 korún, tak ročne ušetrí 29 200 slovenských korún. Náklady spojené s liečbou jeho možných ochorení, či už srdcovo-cievnych, pľúcnych, nádorových a iných sú nevyčísliteľné. Zmizne aj smrad, ktorý každého fajčiara vždy usvedčí.

SITA