SLK chce zvýšiť platby za poistencov štátu

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Rozšírené Prezídium Slovenskej lekárskej komory žiada vládu SR, aby zvýšila platby za poistencov štátu minimálne na úroveň 5 % z priemernej mzdy v hospodárstve SR za rok 2006. Odôvodňuje to tým, že poistenci štátu spotrebovávajú podstatne viac zdravotníckej starostlivosti než na koľko prispieva štát, čím je podľa ...

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Rozšírené Prezídium Slovenskej lekárskej komory žiada vládu SR, aby zvýšila platby za poistencov štátu minimálne na úroveň 5 % z priemernej mzdy v hospodárstve SR za rok 2006. Odôvodňuje to tým, že poistenci štátu spotrebovávajú podstatne viac zdravotníckej starostlivosti než na koľko prispieva štát, čím je podľa komory rezort zdravotníctva len ďalšou oblasťou, ktorá je postihnutá neprimeranou solidaritou.

Slovenská lekárska komora (SLK) vo svojom utorňajšom vyhlásení tiež požadovala zachovanie pluralitného modelu zdravotníctva a rovnocennosť štátnych a neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a štátnych a neštátnych zdravotných poisťovní. SLK ďalej žiada vytvorenie pracovnej skupiny, ktorej úlohou bude určiť cenu zdravotníckych výkonov v zmysle platných zákonov so zachovaním minimálnej ceny výkonu. Pracovná skupina by podľa SLK mala byť zložená zo zástupcov SLK, Ministerstva financií SR a Ministerstva zdravotníctva SR.

SLK tiež vyzvala predsedu parlamentu, predsedu vlády a ministra zdravotníctva, aby rešpektovali pripomienky SLK k predloženým novelám zákona o zdravotnej starostlivosti, zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

SITA