Rómovia sú chorľavejší ako ostatní, vláda to chce zmeniť

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) - Zdravie Rómov je podstatne horšie ako ostatnej populácie. Vláda to chce zmeniť, preto má v stredu schváliť program zlepšovania ich zdravia v tomto a budúcom roku. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že inak sa budú zvyšovať náklady na invaliditu rómskej populácie. V správe pre vládu konštatuje, že Rómovia najčastejšie ...

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) - Zdravie Rómov je podstatne horšie ako ostatnej populácie. Vláda to chce zmeniť, preto má v stredu schváliť program zlepšovania ich zdravia v tomto a budúcom roku. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že inak sa budú zvyšovať náklady na invaliditu rómskej populácie.

V správe pre vládu konštatuje, že Rómovia najčastejšie umierajú na ochorenia srdca a ciev, a to dvaapolkrát častejšie ako väčšinová populácia. Poranenia, otravy a iné vonkajšie príčiny sú u Rómov dvakrát častejšie.

Program zlepšenia ich zdravia má ísť cez desať regionálnych úradov verejného zdravotníctva. O zdravotnej starostlivosti bude Rómov informovať 30 komunitných pracovníkov, ktorí sa tiež pokúsia zlepšiť ich komunikáciu s lekármi.

Problémom u Rómov je aj chudoba a zlá strava. Jedia až dvakrát toľko údenín, bravčoviny, margarínov a sladkostí ako ostatní, ale podstatne menej ovocia a zeleniny.

SITA