ANS kritizuje návrh o verejnej minimálnej sieti

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) - Návrh rezortu zdravotníctva o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) nekomplexný. "Návrh totiž nerieši minimálnu sieť špecializovanej ambulantnej starostlivosti a verejných lekární," uvádza sa v stanovisku z mimoriadneho valného zhromaždenia ...

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) - Návrh rezortu zdravotníctva o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) nekomplexný. "Návrh totiž nerieši minimálnu sieť špecializovanej ambulantnej starostlivosti a verejných lekární," uvádza sa v stanovisku z mimoriadneho valného zhromaždenia členov ANS. Predložený návrh je tiež podľa ANS v rozpore s programovým vyhlásením vlády, pretože zakladá zhoršenie dostupnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti a nerieši prehodnotenie počtu fakultných nemocníc a konštituovanie univerzitných nemocníc. Asociácia preto žiada prepracovanie návrhu za účasti odborníkov.

Ako ďalej upozorňuje ANS, návrh o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov nedodržiava 30-minútovú dostupnosť pri súčasnej sieti staníc záchrannej zdravotnej služby. "Nerešpektuje sa ani zákonom stanovená sieťotvorná úloha vyšších územných celkov," upozorňuje ANS. Návrh pritom podľa asociácie prináša významný nárast nákladov zdravotníckych zariadení a bude mať negatívny dopad na zamestnanosť. ANS návrhu vytýka aj to, že neobsahuje lôžka špecializovaných psychiatrických nemocníc a sanatórnych špecializovaných klimatických liečební pre dospelých.

Návrh novely nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorý koncom júla predložilo ministerstvo zdravotníctva do pripomienkového konania, stanovuje minimálnu sieť nemocníc pre zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Nachádza sa v ňom 42 zdravotníckych zariadení, ktoré musia zabezpečiť účinnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť najmä o pacienta, ktorého priviezla záchranná zdravotná služba. Definuje tiež zoznam 23 poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť. Ide o tzv. koncové nemocnice s celoslovenskou alebo celokrajskou pôsobnosťou.

SITA