BSK žiada zaradenie 6 zariadení do minimálnej siete

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) kritizuje návrh o minimálnej sieti nemocníc z dielne rezortu zdravotníctva a namieta aj voči navrhovaným počtom postelí v niektorých odboroch. Kraj zároveň žiada zaradenie dvoch nemocníc a štyroch špecializovaných pracovísk do minimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. ...

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) kritizuje návrh o minimálnej sieti nemocníc z dielne rezortu zdravotníctva a namieta aj voči navrhovaným počtom postelí v niektorých odboroch. Kraj zároveň žiada zaradenie dvoch nemocníc a štyroch špecializovaných pracovísk do minimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ide o Fakultnú nemocnicu s poliklinikou (FNsP) Milosrdní bratia, Nemocnicu Modra, Onkologický ústav svätej Alžbety v Bratislave, Špecializovanú geriatrickú nemocnicu v Podunajských Biskupiciach, Špecializovanú nemocnicu pre ortopedickú protetiku Bratislava a Psychiatrickú nemocnicu Philippa Pinela v Pezinku. "Systému by pomohla lepšia komunikácia,“ tvrdí predseda BSK Vladimír Bajan. Agentúru SITA o tom dnes informovala vedúca referátu komunikácie s verejnosťou BSK Miloslava Podmajerská.

Podľa vyjadrení kraja je FNsP Milosrdní bratia po rekonštrukcii moderným zdravotníckym zariadením, ktoré poskytuje okrem zdravotnej starostlivosti v základných odboroch (chirurgia, anestéziologicko-resuscitačné oddelenie) aj oddelenie klinickej onkológie, oddelenie dlhodobej starostlivosti či paliatívnej starostlivosti. Prínosom nemocnice je aj oddelenie klinickej onkológie. V súvislosti s Nemocnicou Modra už kraj prijal uznesenie, ktorým požaduje jej zachovanie a zaradenie do siete. Dôvodom je najmä zabezpečenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti pre občanov oblasti Malých Karpát.

Činnosť Onkologického ústavu sv. Alžbety je svojím zameraním podľa kraja v rámci celého Slovenska nezastupiteľná, zdôrazňuje pritom aj jeho medzinárodné uznania v oblasti výskumu, diagnostiky a liečby nádorových ochorení či zavádzania progresívnych diagnostických a liečebných postupov. Kraj poukazuje tiež na to, že je potrebné čoraz viac úsilia smerovať na zlepšenie zdravotnej starostlivosti pre starších občanov, preto by sa mala do siete dostať aj Špecializovaná geriatrická nemocnica Podunajské Biskupice. Jej nezaradenie by podľa kraja mohlo mať za následok ohrozenie jej existencie následkom nedostatku finančných zdrojov. Pri Špecializovanej nemocnici pre ortopedickú protetiku Bratislava kraj navrhuje, aby všetky poisťovne povinne uzatvárali s týmto zariadením zmluvu. Pri Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku zasa kraj upozorňuje, že v rámci BSK je to jediný poskytovateľ chronickej psychiatrickej starostlivosti.

BSK vo svojom návrhu taktiež žiada zvýšiť počet postelí v odbore nukleárna medicína z navrhovaných deväť na súčasných 15. "V súčasnej dobe je kapacita v tomto odbore pre celú SR 23 postelí, čo je na hranici dostatočnosti. V minulosti pri nižšom počte postelí bolo nutné posielať pacientov na liečbu štítnej žľazy rádiojódom do zahraničia, čo znamenalo podstatne vyššie náklady na liečbu v porovnaní s nákladmi vynaloženými na toto liečenie u nás," uvádza sa v tlačovej správe BSK. Kraj zároveň žiada zvýšiť počet chronických postelí a doplniť do verejnej minimálnej siete zariadenia, ktoré by chronologickú starostlivosť poskytovali. Podľa potreby by sa mali upraviť aj navrhované počty psychiatrických postelí, najmä v chronickej psychiatrickej starostlivosti, gerontopsychiatrii a aj pre liečbu alkoholizmu a drogových závislostí. "Redukcia postelí v týchto zariadeniach by si nevyhnutne vyžadovala skrátenie a prípadne i nemožnosť hospitalizácie. Obe tieto možnosti predstavujú nielen medicínske, ale aj spoločenské riziko," tvrdí BSK.

SITA