ANS žiada prepracovať návrh o minimálnej sieti

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) žiada ministerstvo zdravotníctva, aby prepracovalo návrh novely nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ako pre agentúru SITA uviedol prezident ANS Marián Petko, do rozhodovania o verejnej minimálnej sieti by sa mali zapojiť aj predsedovia ...

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) žiada ministerstvo zdravotníctva, aby prepracovalo návrh novely nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ako pre agentúru SITA uviedol prezident ANS Marián Petko, do rozhodovania o verejnej minimálnej sieti by sa mali zapojiť aj predsedovia samosprávnych krajov, čo sa zatiaľ podľa neho nestalo. "Okrem toho, nie sú zadefinované kritériá, ani medicínske, ani ekonomické, prečo niektoré nemocnice vo verejnej minimálnej sieti sú a iné nie," povedal.

Deklarovanú dostupnosť záchrannej služby do 30 minút od poskytovateľa, zaradeného do verejnej minimálnej siete, podľa Petka vo viacerých prípadoch nebude možné splniť. "Minimálne v troch až štyroch prípadoch nebude možné zabezpečiť dostupnosť záchrannej služby do 30 minút," povedal. ANS podľa jej šéfa tiež navrhuje zadefinovať univerzitné nemocnice.

Návrh novely nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorý koncom júla predložilo ministerstvo zdravotníctva do pripomienkového konania, stanovuje minimálnu sieť nemocníc pre zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Nachádza sa v ňom 42 zdravotníckych zariadení, ktoré musia zabezpečiť účinnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť najmä o pacienta, ktorého priviezla záchranná zdravotná služba. Definuje tiež zoznam 23 poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť. Ide o tzv. koncové nemocnice s celoslovenskou alebo celokrajskou pôsobnosťou.

SITA