Obéznym ženám sa rodí viac postihnutých detí

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) - Deti žien, ktoré boli už v čase splodenia potomka obézne, sa častejšie rodia s vrodenými vadami. Vyplýva to z americkej štúdie, ktorej závery zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk. Ako sa zistilo, týmto deťom častejšie chýbajú končatiny alebo ich časti a zlyháva im srdce. Prepojenie medzi týmito vadami a obezitou ...

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) - Deti žien, ktoré boli už v čase splodenia potomka obézne, sa častejšie rodia s vrodenými vadami. Vyplýva to z americkej štúdie, ktorej závery zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk. Ako sa zistilo, týmto deťom častejšie chýbajú končatiny alebo ich časti a zlyháva im srdce. Prepojenie medzi týmito vadami a obezitou už naznačujú aj staršie štúdie.

Do tejto štúdie zapojili vedci z University of Texas viac ako 15 000 žien po pôrode, s ktorými viedli rozhovory viac ako päť rokov. Dve tretiny z nich tvorili mamičky, ktorých deti sa narodili s určitými vadami. Zvyšnú tretinu zasa ženy, ktorých bábätká sa narodili zdravé. Za najčastejšie lekári označili tieto konkrétne typy poškodenia - poruchy srdca, genitálne abnormality, spina bifida (rázštep chrbtice, alebo tzv. "otvorený chrbát"), orgánové problémy, zakrpatenie, alebo chýbanie prstov na nohách, rukách, prípadne chýbanie horných a dolných končatín.

Vedci upozornili, že neobéznym ženám sa narodia tri postihnuté z celkového počtu sto detí. U žien obéznych je to o jedno viac. Vedci ale nevedia zistenia vysvetliť. Výsledky môžu byť totiž spôsobené nie iba samotnou obezitou, ale napríklad aj nezdravými diétami, ktoré takéto ženy často držia.

SITA