EZP opäť obvinená z nekalého náboru poistencov

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) - Európska zdravotná poisťovňa (EZP) je opäť obvinená z nekalého náboru poistencov. Ako na pondelňajšej tlačovej besede informovala hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková, v obci Čata a zrejme aj v ďalších sídlach v jej okolí, sa začiatkom júla pohybovali dvaja náboroví pracovníci EZP. Poistencom iných zdravotných ...

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) - Európska zdravotná poisťovňa (EZP) je opäť obvinená z nekalého náboru poistencov. Ako na pondelňajšej tlačovej besede informovala hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková, v obci Čata a zrejme aj v ďalších sídlach v jej okolí, sa začiatkom júla pohybovali dvaja náboroví pracovníci EZP. Poistencom iných zdravotných poisťovní údajne ponúkali prestup do EZP s tým, že ich súčasná zdravotná poisťovňa sa od budúceho roka zruší. Išlo o poistencov Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) a podľa Balázsikovej aj o ďalšiu, ktorú však nemenovala.

Podľa Balázsikovej si náboroví pracovníci vyberali jednoduchších obyvateľov, ktorí nesledujú podrobne médiá. Údajne oklamaní poistenci po zistení, že SZP od januára budúceho roka nezaniká, už poslali EZP žiadosť o stornovanie prihlášky. SZP zároveň podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

EZP už tento rok mala problém s protizákonným náborom, keď jej zamestnanec finančne a vecne motivoval lekárov, aby svojich pacientov nahovárali na prestup. Dôvodiť mali tým, že EZP platí za svojich poistencov lekárom vyššie sumy ako iné poisťovne. Zamestnanec EZP ponúkal lekárom za každého takto získaného ekonomicky aktívneho poistenca províziu vo výške 1 100 Sk a za poistenca štátu 600 Sk. Za každých 200 odovzdaných a akceptovaných prihlášok mal mať lekár bonus vo forme trojdňového pobytu v štvorhviezdičkovom hoteli v Tatrách. Akonáhle sa EZP o konaní pracovníka dozvedela, dala mu okamžitú výpoveď a od jeho aktivít sa dištancovala.

Európska zdravotná poisťovňa a.s. získala povolenie na činnosť 9. augusta 2005. Zakladateľom poisťovne je J&T Finance Group, a.s. Verejné zdravotné poistenie začala vykonávať od januára tohto roku. Na trhu zdravotného poistenia jej patrí 1,32 %, čím je zároveň najmenšou zdravotnou poisťovňou v SR.

SITA