Zentiva v prvom polroku s poklesom zisku na 831,3 mil. CZK

PRAHA 6. augusta (WEBNOVINY) - Česká farmaceutická skupina Zentiva vykázala v prvom polroku 6,8-percentný pokles čistého zisku na 831,3 mil. CZK, pričom v poslednej prognóze počítala so znížením uvedeného zisku na 800 mil. CZK. Spoločnosť o tom informovala v pondelok a zároveň dodala, že polročné výsledky negatívne ovplyvnila cenová nestabilita na ...

PRAHA 6. augusta (WEBNOVINY) - Česká farmaceutická skupina Zentiva vykázala v prvom polroku 6,8-percentný pokles čistého zisku na 831,3 mil. CZK, pričom v poslednej prognóze počítala so znížením uvedeného zisku na 800 mil. CZK. Spoločnosť o tom informovala v pondelok a zároveň dodala, že polročné výsledky negatívne ovplyvnila cenová nestabilita na jej najväčšom trhu v Českej republike, ako aj investície do rozšírenia obchodnej siete. Čisté tržby českého výrobcu generických liekov sa za prvých šesť mesiacov medziročne znížili o 5,5 % na 6,797 mld. CZK, čo bolo v súlade s očakávaniami spoločnosti.

Zentiva, ktorú z 25 % vlastní francúzska farmaceutická skupina Sanofi-Aventis, ďalej uviedla, že expanzia do Poľska, na Slovensko, do Ruska a na Ukrajinu by jej mala v druhom polroku priniesť lepšie hospodárske výsledky. Skupina predpokladá, že v druhom polroku dosiahne rast organických tržieb v rozmedzí od 7 % do 8 %. Začiatkom minulého mesiaca Zentiva ukončila akvizíciu tureckej spoločnosti Eczacibasi Generic Pharmaceuticals (Eczacibasi) v hodnote 460 mil. eur, od ktorej očakáva, že k tohoročným tržbám prispeje takmer 3 mld. CZK, zároveň však počíta s negatívnym dopadom transakcie na tohoročný konsolidovaný čistý zisk firmy na akciu.

Na Slovensku pôsobí spoločnosť prostredníctvom firmy Zentiva, a.s. Hlohovec, ktorá do roku 2003 pôsobila pod obchodným názvom Slovakofarma. Avšak po prevzatí akcií skupinou Zentiva začala používať koncernové meno. Zaoberá sa širokou škálou aktivít od výskumu a vývoja až po výrobu a predaj liekov, farmaceutických substancií, chemikálií a kozmetiky.

SITA, Reuters