Londýn uvalil dobrovoľný zákaz na vývoz dobytka a výrobkov

LONDÝN 4. augusta (WEBNOVINY) - Británia dobrovoľne uvalila zákaz na vývoz všetkých zvierat a živočíšnych výrobkov z krajiny v dôsledku potvrdenia výskytu ochorenia slintačky a krívačky na farme na juhovýchode Anglicka, oznámilo v sobotu oddelenie životného prostredia, výživy a záležitosti vidieka. Dánsko informovalo, že exituje len veľmi malá pravdepodobnosť ...

LONDÝN 4. augusta (WEBNOVINY) - Británia dobrovoľne uvalila zákaz na vývoz všetkých zvierat a živočíšnych výrobkov z krajiny v dôsledku potvrdenia výskytu ochorenia slintačky a krívačky na farme na juhovýchode Anglicka, oznámilo v sobotu oddelenie životného prostredia, výživy a záležitosti vidieka.

Dánsko informovalo, že exituje len veľmi malá pravdepodobnosť rozšírenia nákazy na jeho územie. Napriek tomu úrady varovali obyvateľstvo pred kŕmením dobytka z domáceho odpadu. Zároveň informovali, že ktokoľvek, kto sa v posledných dňoch vrátil z Británie a bol v kontakte s párnokopytníkmi by sa mal podobnému kontaktu v Dánsku vyhýbať.

Francúzske ministerstvo poľnohospodárstva oznámilo, že preveruje ošípané, ovce a kozy privezené v posledných 10 dňoch z Británie. V pohotovosti sú aj veterinári, ktorí budú chodiť na obhliadky po farmách. Ministerstvo vydalo zákaz akéhokoľvek pohybu dobytka, ošípaných, oviec a kôz. Zákaz sa nevzťahuje na zvieratá určené na jatky. Ministerstvo zároveň vyzvalo farmárov k "najvyššej ostražitosti" pred akýmkoľvek výskytom nákazy.

Holandsko okamžite vydalo preventívny zákaz na prepravu oviec, kôz, kráv a ošípaných. Zákaz sa nevzťahuje na zvieratá určené na jatky. Nórsky minister pre poľnohospodárstvo a výživu Terje Riis-Johansen vyzval, aby sa navrátilci z Británie vyhýbali kontaktu so zvieratami. Španielsko preveruje zvieratá dovozené z Británie. Ministerstvo poľnohospodárstva bezprostredne nevydalo verejné pokyny. Švédsko aj napriek ostražitosti verí, že nie je v ohrození, pretože nedováža párnokopytníky z Británie. Švajčiarsky Federálny veterinársky úrad v Berne nepovažuje za nevyhnutné prijať dodatočné opatrenia.

SITA