Brusel zakáže dovoz britského dobytka

LONDÝN 4. augusta (WEBNOVINY) - EÚ zakáže dovoz britského dobytka potom, ako sa objavili prípady vírusového ochorenia slintačky a krívačky na juhovýchode Anglicka, uviedol v sobotu pre BBC minister úradu vlády a kancelár vojvodstva Lancaster Ed Miliband. "Automatický zákaz je výsledkom nálezov ochorenia slintačky a krívačky," dodal Miliband. ...

LONDÝN 4. augusta (WEBNOVINY) - EÚ zakáže dovoz britského dobytka potom, ako sa objavili prípady vírusového ochorenia slintačky a krívačky na juhovýchode Anglicka, uviedol v sobotu pre BBC minister úradu vlády a kancelár vojvodstva Lancaster Ed Miliband. "Automatický zákaz je výsledkom nálezov ochorenia slintačky a krívačky," dodal Miliband.

Hovorkyňa Európskej komisie Christiane Hohmannová v sobotu povedala, že Británia dodržiava európsku legislatívu na zabránenie šírenia choroby. V pondelok únia prijme bezpečnostné rozhodnutie, ktoré "potvrdí existujúce opatrenia na obmedzenie pohybu zvierat a prepravu výrobkov" z Británie, dodala Hohmannová.

V zhode s európskou legislatívou zaviedli v Británii okamžite zákaz presunu oviec, dobytka a ošípaných, aby zamedzili šíreniu vírusu medzi zvieratami. Šírenie medzi ľuďmi je menej pravdepodobné. Takisto zaviedli sprísnené bezpečnostné opatrenia. V okolí postihnutej farmy, ktorá je medzi Guildfordom a Aldershotom, juhozápadne od Londýna vytýčili trojkilometrovú ochrannú zónu a 10-kilometrové monitorovacie pásmo.

"V našom krízovom pláne zohľadňujeme všetky možné spôsoby na zamedzenie šírenia nákazy v postihnutej oblasti v Surrey, povedala hlavná britská veterinárka Debby Reynoldsová pre rádio BBC. Ďalej dodala, že dobytok v počte približne 60 kusov spália v sobotu.

SITA,AFP