Európania a Američania najviac dôverujú svojim lekárom

BRATISLAVA (WEBNOVINY) - Lekári sa v Európe a Spojených štátoch amerických tešia najväčšej dôveryhodnosti, kým politici najmenšej, vyplýva to z prieskumu nemeckej spoločnosti pre prieskum trhu GfK. Učiteľov, policajtov a vojakov taktiež považujú respondenti z prieskumu za dôveryhodných v porovnaní s vrcholnými manažérmi, novinármi a právnikmi, ktorých ...

BRATISLAVA (WEBNOVINY) - Lekári sa v Európe a Spojených štátoch amerických tešia najväčšej dôveryhodnosti, kým politici najmenšej, vyplýva to z prieskumu nemeckej spoločnosti pre prieskum trhu GfK. Učiteľov, policajtov a vojakov taktiež považujú respondenti z prieskumu za dôveryhodných v porovnaní s vrcholnými manažérmi, novinármi a právnikmi, ktorých považujú za "dosť nedôveryhodných".

Z prieskumu, do ktorého sa zapojilo 16 tisíc respondentov v 18 krajinách vyplynulo, že Taliani, Bulhari a Česi sú obzvlášť nešťastní zo svojich politikov a Taliani nedôverujú právnikom viac ako ktorýkoľvek iný národ. Svojim politikom najviac dôverujú Švajčiari - 35 percent z nich uviedlo, že sú "dosť dôveryhodní" alebo "veľmi dôveryhodní". Manažéri v prieskume tiež neuspeli, dôverujú im len Dáni, Švédi a Rumuni. Ani novinári sa netešia veľkej podpore, okrem Poľska, Rumunska, Bulharska a Španielska. U duchovenstva to nie je s prejavením dôvery také jednoznačné. V pravoslávnom Rumunsku, evanjelickom Švédsku a v Nemecku, kde žijú väčšinou protestanti a rímski katolícki, je duchovenstvo populárne. V katolíckom Francúzsku a Španielsku, rovnako ako v pravoslávnom Grécku, na duchovenstvo pozerajú s nedôverou. Armáde dôverujú vo všetkých krajinách okrem Holandska a polícii taktiež všade, okrem Bulharska. Spoločnosť GfK publikuje svoje indexy dôveryhodnosti raz ročne. Prieskum zrealizovala tento rok od marca do mája.

SITA/Reuters