Nemocnica v Trstenej sa chce dostať do siete

ŽILINA/TRSTENÁ 1. augusta (WEBNOVINY) - Nezaradenie do zoznamu minimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti znamená pre Nemocnicu s poliklinikou v Trstenej podľa jej riaditeľa Vojtecha Kolejáka pomalú smrť. "Počet akútnych lôžok je 3,5 na tisíc obyvateľov, ísť pod tieto hodnoty by bolo významné obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti ...

ŽILINA/TRSTENÁ 1. augusta (WEBNOVINY) - Nezaradenie do zoznamu minimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti znamená pre Nemocnicu s poliklinikou v Trstenej podľa jej riaditeľa Vojtecha Kolejáka pomalú smrť. "Počet akútnych lôžok je 3,5 na tisíc obyvateľov, ísť pod tieto hodnoty by bolo významné obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Orave,“ informoval Koleják.

Hoci má nemocnica uzavreté zmluvy s niektorými poisťovňami až do marca a apríla budúceho roku, nezaradenie na zoznam nemocníc, ktoré poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť je podľa neho diskrimináciou pacientov. “Je to absolútna diskriminácia. Nemôžu byť nemocnice len vo veľkých mestách, Slovensko je prevažne vidiecke,“ konštatoval. Poukázal na zložité geografické pomery v oblasti Hornej Oravy a nedostatočnú cestnú infraštruktúru, pacienti by preto mali problém dostať sa sanitkami napríklad počas zimy do susednej dolnokubínskej nemocnice. Zrušenie nemocnice by spôsobilo problém aj rodičkám, ktoré by museli cestovať do 60-70 kilometrov vzdialených zdravotníckych zariadení. Ako v jednej z mála nemocníc na Slovensku sa totiž v nemocnici v Trstenej narodí ročne viac ako tisíc detí.

Orava podľa Kolejáka je tiež významným strediskom cestovného ruchu. “Naša nemocnica má v rámci celého regiónu najviac ošetrených zahraničných pacientov, najmä z Poľska. Obmedzením činnosti by sa starostlivosť o turistov veľmi dezorganizovala a vzdialila od princípov akútnej starostlivosti,“ povedal Koleják.

Nemocnica ročne hospitalizuje približne 11 tisíc pacientov, od roku 2000 investovala do rozvoja takmer 300 mil. Sk a v posledných dvoch rokoch vytvára prevádzkový zisk. Disponuje 325 lôžkami a pracuje v nej 490 zamestnancov. Návrh na nezaradenie nemocnice do minimálnej siete by mal podľa Kolejáka vplyv aj na zamestnanosť v regióne, ktorá sa pri nedostatku pracovných príležitosti ešte zvýrazní. “Pevne verím, že v rámci pripomienkového konania nás na zoznam ešte zaradia,“ dodal Koleják.

SITA