Návštevníci Pohody nafúkali v priemere 0,3 promile

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) - Pivo, drogy a hudba sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny festivalov. Inak to podľa predstaviteľov Centra pre liečbu drogových závislostí Bratislava (CPLDZ) nebolo ani na Pohode. Napriek tomu však podujatie hodnotia z tohto hľadiska ako slušné. Návštevníci si tu po prvýkrát mohli na vlastnej koži vyskúšať aj koľko ...

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) - Pivo, drogy a hudba sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny festivalov. Inak to podľa predstaviteľov Centra pre liečbu drogových závislostí Bratislava (CPLDZ) nebolo ani na Pohode. Napriek tomu však podujatie hodnotia z tohto hľadiska ako slušné. Návštevníci si tu po prvýkrát mohli na vlastnej koži vyskúšať aj koľko promile alkoholu majú v krvi. "Účelom bolo pomôcť ľuďom zistiť, či si môžu sadnúť do auta alebo nie. V zásade tam boli dva typy ľudí - prvý typ boli ľudia, pre ktorých sme to robili, kým tých druhých zaujímalo, koľko alkoholu majú momentálne v krvi. Viac bolo však tých, čo chceli zistiť, či si môžu sadnúť za volant," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Radoslav Fedačko z CPLDZ.

Podľa tlačovej správy bol pilotný projekt súčasťou Národného akčného plánu pre problémy s alkoholom (NAPPA), ktorého "cieľom bolo otestovať použiteľnosť novej služby pre účastníkov najmä hromadných mládežníckych podujatí". Pracovníkov CPLDZ môžu už poznať aj návštevníci minulých ročníkov Pohody. Doteraz však poskytovali iba poradenskú službu pre problémy s drogami a alkoholom. Práve alkohol je aj najnovším "tŕňom v oku" Európskej únie.

"Na Slovensku je stabilizácia až pokles užívateľov drog. V súčasnosti sa v Európe vyvíja úsilie, ktorého cieľom nie je prohibícia, ale eliminácia možných zdravotných, sociálnych a rodinných dôsledkov vznikajúcich pri nadmernom pití," prezradil na tlačovej besede riaditeľ CPLDZ a hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR Ľubomír Okruhlica. Ako ďalej uviedol, na Slovensku sú dve skupiny ľudí užívajúcich liehoviny. Kým jednu tvoria chorobne závislí ľudia, do tej druhej patria najmä príslušníci mladej generácie, ktorí síce nie sú alkoholici, ale s obľubou sa spijú "až do mŕtva". Osobitým problémom je alkohol na cestách.

"Aj keď ľudia pijú slušne a legálne, môžu mať na druhý deň zvyškový alkohol. Tento problém je aj pri festivaloch. Nechceme však, aby sa toto všetko riešilo represívnym spôsobom, teda zvyšovaním pokút a trestov. Jazdu pod vplyvom alkoholu najviac obľubujú mladí ľudia vo veku 18 až 29 rokov, najmä v piatok a v sobotu v noci, keď odchádzajú z rôznych barov, diskoték, ale aj festivalov," spresnil Okruhlica. Na Pohode ľudia fúkali do automatu, ktorý doviezli zo Spojených štátov, kde je bežne umiestnený v puboch. Dobrovoľne sa anonymnému testovaniu podrobilo 213 účastníkov. Z nich tvorili 85 percent muži a 15 percent ženy s priemerným vekom 24 rokov. Najmladší záujemca mal pritom iba 16 rokov. Pracovníci CPLDZ zistili, že 36 percent nemalo v krvi žiaden alkohol, kým zvyšných 64 percent malo v priemere 0,3 promile. Najviac pritom namerali 2,9 promile.

Centrum pre liečbu drogových závislostí meranie alkoholu v krvi neplánuje zaviesť aj na ďalších festivaloch. Nechajú to na iných. "Máme aj iné úlohy. V tomto prípade bola naša úloha urobiť to modelovo, tak ako sme to urobili v polovici deväťdesiatych rokov, keď bol v Bratislave veľký problém s heroínom. Ako prví sme aplikovali metadonovú udržiavaciu liečbu, ktorá výrazne pritiahla ľudí a zlepšila situáciu. Pokiaľ ide o alkohol, nie je to našou ambíciou," uviedol Okruhlica.

Ako dodal, alkohol funguje na podobnom princípe ako všetky návykové látky. "Vstrebáva sa veľmi rýchlo do krvi, cez ktorú sa dostane do Centrálneho nervového systému. V mozgu pôsobí tam, kde napríklad aj nikotín, ten ale funguje pomalšie a iné návykové látky ako extáza, heroín, kokaín a tak ďalej. Vyvoláva pritom vylučovanie dopamínu, čo sú 'hormóny šťastia', ktoré sa vylučujú aj pri iných aktivitách ako jedlo alebo sex. Spôsobí pocit eufórie a blaženosti a to je to, prečo ľudia pijú. Keď pijú vtedy, aby zabránili abstinenčným príznakom, ako triaška rúk alebo aby mohli zaspať, potom je to vyslovene chorobné," upozornil Okruhlica.

SITA