Slovenskí vojenskí zdravotníci v Libanone skončili

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) - Slovenskí vojenskí zdravotníci dnes ukončili svoje päťmesačné pôsobenie v operácii UNIFIL v Libanone. V krajine pôsobili od začiatku marca dva šesťčlenné chirurgické tímy v dvaapolmesačných rotáciách, veliteľom oboch bol František Nikel. Príslušníci 1. rotácie sa z Libanonu na Slovensko vrátili 11. mája Oba tímy ...

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) - Slovenskí vojenskí zdravotníci dnes ukončili svoje päťmesačné pôsobenie v operácii UNIFIL v Libanone. V krajine pôsobili od začiatku marca dva šesťčlenné chirurgické tímy v dvaapolmesačných rotáciách, veliteľom oboch bol František Nikel. Príslušníci 1. rotácie sa z Libanonu na Slovensko vrátili 11. mája

Oba tímy pôsobili pod belgickým vedením vo vojenskej poľnej nemocnici pri meste Tibnin. Vykonávali odbornú chirurgickú a traumatologickú starostlivosť v prípade zranení, úrazov a chorôb pre príslušníkov misie UNIFIL a libanonskej armády, a humanitárnu pomoc pre miestnych obyvateľov. V pohotovosti boli 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Počas svojho pôsobenia vyšetrili 857 pacientov, previedli 28 ťažkých a 122 ľahkých operácií a 17 repozícií. Pred misiou zdravotníci absolvovali rozšírený kurz neodkladnej lekárskej pomoci v poľných podmienkach (BATLS), ktorý zabezpečuje kompatibilitu postupov s príslušníkmi NATO.

Slávnostný nástup, počas ktorého by všetkým príslušníkom misie UNIFIL a príslušníkom operácie Iracká sloboda mali byť udelené medaily za humanitárnu pomoc, sa bude konať v priestoroch Ústrednej vojenskej nemocnice Ružomberok 6. augusta, informoval hovorca rezortu Vladimír Gemela.

S vyslaním chirurgického tímu do Libanonu súhlasila Národná rada SR 6. februára. Celkové náklady na misiu UNIFIL vyčíslil rezort na približne osem miliónov korún. Zo strany OSN by Slovenskej republike mali byť refundované náklady vo výške asi 859 000.

SITA