Nemocnica v Šaci čaká na výklad ministerstva

KOŠICE 30. júla (SITA) - Prvá súkromná nemocnica v Košiciach - Šaci zvažuje viacero variantov organizácie pracovného času v súvislosti so Zákonníkom práce, ktorý začne platiť od septembra. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa nemocnice Denisa Vančíková, čakajú najmä na záväzný výklad ministerstva. Podľa Vančíkovej najkomplikovanejšia je situácia ...

KOŠICE 30. júla (SITA) - Prvá súkromná nemocnica v Košiciach - Šaci zvažuje viacero variantov organizácie pracovného času v súvislosti so Zákonníkom práce, ktorý začne platiť od septembra. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa nemocnice Denisa Vančíková, čakajú najmä na záväzný výklad ministerstva. Podľa Vančíkovej najkomplikovanejšia je situácia v chirurgických odboroch, kde dosiaľ pohotovosť zabezpečovali dvaja lekári. Bližšie však nekonkretizovala jednotlivé možné varianty riešenia. Stavy lekárov dopĺňa nemocnica priebežne podľa potreby.

Podľa vyjadrenia právnika spoločnosti Dušana Podolského, treba počkať, lebo chýba záväzný výklad ministerstva. Bez toho podľa Podolského nie je možné v tomto momente novelu aplikovať, ani predpokladať jej konečný dopad na ľudské zdroje a rast nákladov.

Od septembra platí novela Zákonníka práce, ktorá aj pre zdravotníckych pracovníkov stanovila nižší počet nadčasov. Nemocnice sa v súčasnosti pripravujú na zvýšené personálne a mzdové náklady, ktoré im táto zmena prinesie. Problémom je najmä nedostatok zdravotných sestier.

SITA