Sninská nemocnica sa posnaží dostať do siete

SNINA 30. júla (SITA) - Nemocnica v Snine, ktorá sa nedostala do navrhovaného zoznamu minimálnej siete zdravotníckych zariadení poskytujúcich lôžkovú zdravotnú starostlivosť, vynaloží všetko úsilie na to, aby zvrátila toto rozhodnutie ministerstva zdravotníctva. Konateľ spoločnosti Nemocnica Snina, s.r.o. Vincent Lukáč pre agentúru SITA uviedol, že ...

SNINA 30. júla (SITA) - Nemocnica v Snine, ktorá sa nedostala do navrhovaného zoznamu minimálnej siete zdravotníckych zariadení poskytujúcich lôžkovú zdravotnú starostlivosť, vynaloží všetko úsilie na to, aby zvrátila toto rozhodnutie ministerstva zdravotníctva. Konateľ spoločnosti Nemocnica Snina, s.r.o. Vincent Lukáč pre agentúru SITA uviedol, že budú trvať na zachovaní doterajšieho rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú tento najvýchodnejší región potrebuje. Pri vyjednávaní budú argumentovať rozľahlosťou okresu a vzdialenosťami, ktoré by museli pacienti prekonávať z koncových obcí do najbližšej nemocnice. Do ich spádovej oblasti patrí viac ako 40 tisíc obyvateľov.

Niektorí pacienti by podľa Lukáča pri prevoze do najbližšej nemocnice museli cestovať vyše 70 kilometrov. To by mohlo znamenať ohrozenie zdravia a života pacientov. "Náš okres je lokalizovaný pri budúcej schengenskej hranici a v dvoch susediacich okresoch nie je poskytovaná zdravotnícka starostlivosť v takom rozsahu, ako v našej nemocnici. Vzhľadom na tieto skutočnosti a kvalitu nami poskytovanej starostlivosti, je na niektorých oddeleniach viac ako 20 % pacientov z iných okresov,“ uviedol Lukáč.

Konateľ nemocnice v Snine poukázal aj na skutočnosť, že nemocnica netvorí žiadne dlhy, je certifikovaná, má kvalitné technické vybavenie a personálne je plne obsadená. Sninská nemocnica neuvažuje so zrušením svojho zariadenia, naopak, plánuje rozšíriť starostlivosť o dlhodobo chorých a starých ľudí. V súčasnosti poskytuje zdravotnú starostlivosť na 172 lôžkach.

Nesúhlas s nezaradením sninskej nemocnice do zoznamu verejnej minimálnej siete vyjadrili na svojom mimoriadnom rokovaní minulý štvrtok aj členovia Mestskej rady v Snine. Radní prijali vyhlásenie, v ktorom dôrazne protestujú proti tomuto rozhodnutiu a žiadajú predsedu vlády, ministra zdravotníctva a vládu o zaradenie sninskej nemocnice do zoznamu z dôvodov, ktoré považujú za nespochybniteľné.

SITA