ST chce vypnúť telefóny biskupickej nemocnici

BRATISLAVA 26. júla (WEBNOVINY) - Spoločnosť Slovak Telekom, a.s. (ST) od utorka 31. júla preruší poskytovanie telekomunikačných služieb Špecializovanej geriatrickej nemocnici Podunajské Biskupice. Nemocnica totiž dlží ST takmer 1,6 mil. Sk. "Hlavným dôvodom pozastavenia poskytovania našich služieb je neochota zainteresovaných zdravotníckych subjektov ...

BRATISLAVA 26. júla (WEBNOVINY) - Spoločnosť Slovak Telekom, a.s. (ST) od utorka 31. júla preruší poskytovanie telekomunikačných služieb Špecializovanej geriatrickej nemocnici Podunajské Biskupice. Nemocnica totiž dlží ST takmer 1,6 mil. Sk. "Hlavným dôvodom pozastavenia poskytovania našich služieb je neochota zainteresovaných zdravotníckych subjektov dlh vyplatiť, pričom zrejme využívajú právny chaos v interpretácii delimitácie nemocnice v Podunajských Biskupiciach," uviedol riaditeľ Sekcie pre komunikáciu ST Ján Kondáš.

Nemocnica prestala platiť faktúry ST už v auguste 2006. Podľa Kondáša od začiatku roku 2007 ST už trikrát odložil rozhodnutie o prerušení poskytovania svojich služieb s cieľom nájsť riešenie, ktoré by bolo akceptovateľné pre zadlženú nemocnicu a postupne viedlo k uhradeniu dlhu. V priebehu roka 2007 ST dlh najprv riešil s nemocnicou, detailná analýza právneho stavu a histórie zmluvných vzťahov však ukázala, že po delimitácii pracoviska Podunajské Biskupice sa nepreviedli zmluvné vzťahy z Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (FNsP) na nemocnicu v Podunajských Biskupiciach.

Na trojstrannom rokovaní medzi ST a oboma zainteresovanými nemocnicami sa zúčastnení dohodli, že uzavrú trojstrannú dohodu o vyrovnaní záväzkov. "Návrhy oboch nemocníc však neriešia čiastku 60 % celkového dlhu, ku ktorej sa nehlási žiadna z nemocníc," konštatoval Kondáš. ST o situácii informoval aj ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča a požiadal ho o pomoc pri interpretácii záväzkov jednotlivých nemocníc vyplývajúcich z delimitácie. "Ak neurčí nositeľa záväzkov voči ST Ministerstvo zdravotníctva SR ako zriaďovateľ oboch zainteresovaných nemocníc, bude ich môcť určiť jedine súd," uviedol Kondáš.

Posledný termín na uzavretie dohody o vyrovnaní záväzkov je v piatok 27. júla. Ak sa ST a nemocnica nedohodnú, ST preruší poskytovanie svojich služieb a zároveň odstúpi od zmluvy o pripojení. "Okrem toho, spoločnosť je pripravená vymáhať dlh za poskytovanie svojich služieb aj súdnou cestou," upozornil Kondáš. Ako dodal, biskupická nemocnica neformálne oznámila ST, že začala využívať služby iného operátora a nemá ďalej záujem o služby od ST.

Pri dočasnej deaktivácii bude môcť nemocnica prijímať hovory, ale odchádzajúce hovory budú zablokované. Zároveň si Slovak Telekom aj naďalej bude plniť zákonom uloženú povinnosť zabezpečiť dovolateľnosť na linky tiesňového volania.

SITA