V návrhu len štyri z 10 nemocníc Trenčianskeho kraja

TRENČÍN 26. júla (WEBNOVINY) - Návrh na minimálnu sieť lôžkových zdravotníckych zariadení, s ktorými musia zdravotné poisťovne uzavrieť zmluvy, počíta len so štyrmi z desiatich nemocníc Trenčianskeho kraja. V zozname sú štátna trenčianska Fakultná nemocnica a tri nemocnice s poliklinikou v Bojniciach, Myjave a Považskej Bystrici. Tie má v správe Trenčiansky ...

TRENČÍN 26. júla (WEBNOVINY) - Návrh na minimálnu sieť lôžkových zdravotníckych zariadení, s ktorými musia zdravotné poisťovne uzavrieť zmluvy, počíta len so štyrmi z desiatich nemocníc Trenčianskeho kraja. V zozname sú štátna trenčianska Fakultná nemocnica a tri nemocnice s poliklinikou v Bojniciach, Myjave a Považskej Bystrici. Tie má v správe Trenčiansky samosprávny kraj. V regióne sa však nachádza ďalších šesť zariadení v mestách Bánovce nad Bebravou, Ilava, Handlová, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske a Púchov.

Po prvých medializovaných informáciach pred niekoľkými mesiacmi o rušení nemocnice v Novom Meste nad Váhom mesto iniciovalo petíciu za jej zachovanie a svojimi podpismi sa zariadenia v priebehu niekoľkých dní zastalo vyše 20 000 ľudí. Riaditeľ nemocnice v Novom Meste nad Váhom Miroslav Šorf sa zrušenia neobáva. Podľa jeho slov slúži pre 70 tis. obyvateľov regiónu, hospodárenie má vyrovnané a poskytuje základné diagnosticko-liečebné výkony, ktoré by v prípade zrušenia museli byť tak či tak poskytnuté, ale v nedostupnejších regiónoch, zdravotná starostlivosť by bola neekonomická.

"Táto nemocnica poskytuje pre novomestský región základnú starostlivosť. Akékoľvek nepodpísané zmluvy zo strany poisťovní by poškodili občanov," povedal Šorf. Odkedy je nemocnica neziskovou organizáciou, dokázala podľa Šorfa znížiť každoročnú 15-miliónovú stratu na nulu. Podľa jeho slov by malo mať ministerstvo zdravotníctva radosť z hospodárskych výsledkov nemocníc s vyrovnaným rozpočtom a začať tam, kde sa robia miliardové dlhy.

Do zoznamu sa nedostala ani nemocnica v Bánovciach nad Bebravou. Zariadenie so 168 lôžkami získala v roku 2005 Unipharma, 1. lekárnická akciová spoločnosť za korunu s prísľubom ďalšieho investovania do zariadenia. Doteraz firma preinvestovala 32 mil. Sk. "My môžeme ministerstvo iba poprosiť, aby s nami vyjednávalo o nerušení nemocnice a o potrebe jej zachovania pre ľudí v regióne," komentoval súčasný stav a medializované informácie riaditeľ nemocnice Imrich Tóth, ktorý je skeptický voči životnosti návrhu verejnej minimálnej siete lôžkových zdravotníckych zariadení, pretože stále padajú rôzne návrhy a aj ten súčasný je už kritizovaný. Riaditeľ je podľa svojich slov za zmenu systému poskytovania zdravotnej starostlivosti a aj prípadnú zmenu využitia niektorých zariadení, avšak mala by tomu predísť diskusia medzi regionálnymi odborníkmi, majiteľmi nemocníc, ministerstvom, vládou a parlamentom. Až takto vytvorený návrh by mal byť medializovaný, povedal riaditeľ.

Tóth sa domnieva, že nemocnice, ktoré dobre hospodária, sa nemusia o nezáujem poisťovní báť. Tá bánovská bude podľa jeho slov bojovať svojou serióznosťou a dobrými výsledkami v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Tóth načrtol že pokiaľ by sa podarilo na Slovensku upraviť zákony tak, aby ostala len jedna štátna poisťovňa, bola by pod vplyvom ministerstva a rezort by v konečnom dôsledku mohol rozhodovať o bytí a nebytí nemocníc, ktoré sa do zoznamu minimálnej starostlivosti nedostali.

SITA