ÚDZS už eviduje podnety k tohtoročnému prepoisteniu

BRATISLAVA 24. júla (WEBNOVINY) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) doteraz eviduje už 14 podnetov na tohtoročnú zmenu zdravotnej poisťovne. Z nich vyriešil už polovicu a ako opodstatnených uznal šesť. Z celkového počtu podaní smerovalo osem na zdravotnú poisťovňu Dôvera a šesť na Európsku zdravotnú poisťovňu. Na tlačovej besede ...

BRATISLAVA 24. júla (WEBNOVINY) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) doteraz eviduje už 14 podnetov na tohtoročnú zmenu zdravotnej poisťovne. Z nich vyriešil už polovicu a ako opodstatnených uznal šesť. Z celkového počtu podaní smerovalo osem na zdravotnú poisťovňu Dôvera a šesť na Európsku zdravotnú poisťovňu. Na tlačovej besede o tom informoval riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotným poistením ÚDZS Peter Kvasnica. Ako Kvasnica skonštatoval, väčšina podnetov bola dôsledkom toho, že poistenci si zmenu zdravotnej poisťovne rozmysleli.

Po minuloročnom masívnom prepoisťovaní ÚDZS neočakáva tento rok veľké pohyby medzi poisťovňami. Predstavitelia ÚDZS však odmietli zverejniť predbežné informácie, koľko poistencov doteraz podalo prihlášku do inej poisťovne. Podľa predsedu ÚDZS Richarda Demoviča tým chcú zabrániť využitiu týchto údajov na reklamnú kampaň poisťovní.

Prihlášku do novej zdravotnej poisťovne možno podať do konca septembra tohto roku. Do 15. novembra by mal poistenec dostať informáciu o potvrdení alebo odmietnutí prihlášky. Poisťovňa odmietne prihlášku poistenca, ak ju už predtým zaznamenala iná poisťovňa. Do piatich dní po potvrdení prihlášky poisťovňa zašle poistencovi nový preukaz, ktorý bude platiť od 1. januára budúceho roku. Najneskôr do 8. januára musí poistenec vrátiť starý preukaz doterajšej zdravotnej poisťovni.

ÚDZS stále dostáva podania o nedobrovoľnom prepoistení ešte z minulého roku. Ako odôvodnil Kvasnica, ide najmä o tie prípady, keď poistenec nebol dlho u lekára a nevedel, že jeho preukaz už medzitým stratil platnosť, keďže bol prevedený do inej poisťovne podvodom. Kvasnica zdôraznil, že ÚDZS nebude sankcionovať tých poistencov, ktorí boli prepoistení podvodom, za neodovzdanie starého preukazu. Celkovo na nedobrovoľné prepoistenie dostal ÚDZS 1 892 podnetov, z ktorých ako opodstatnených uznal 1 222, teda takmer 65 %. Drvivá väčšina, takmer 91 % z opodstatnených podnetov, sa týkala podvodného prepoistenia do Union zdravotnej poisťovne. Necelých 5 % podnetov smerovalo voči poisťovni Dôvera a menej ako 4 % voči Európskej zdravotnej poisťovni.

Ako Kvasnica zhrnul, ÚDZS ukladal sankcie a podával aj trestné oznámenia, pričom aj samotní občania podávali trestné oznámenia. Union zdravotná poisťovňa už vlani zaplatila pokutu vo výške 3 mil. Sk a tento rok ďalších 1 mil. Sk. Európska zdravotná poisťovňa takisto uhradila pokutu 100 tis. Sk. "Dúfam, že tento rok sa väčšina zdravotných poisťovní vyhne vlaňajším problémom," skonštatoval Demovič. Podľa neho má tomu napomôcť aj to, že poisťovne už nemôžu využívať pri nábore maklérske spoločnosti.

SITA