V Česku operovali srdce prvej HIV pozitívnej pacientke

BRATISLAVA 20. júla (WEBNOVINY) - V stredu sa v Českej republike po prvý raz podrobila operácii srdca HIV pozitívna pacientka. Operácia sa uskutočnila v brnianskom kardiocentre. Operačný tím tvorili iba dobrovoľníci. Informoval o tom internetový portál idnes.cz. "Bez zákroku na srdci by tej žene zostávalo iba pár týždňov života," povedal ...

BRATISLAVA 20. júla (WEBNOVINY) - V stredu sa v Českej republike po prvý raz podrobila operácii srdca HIV pozitívna pacientka. Operácia sa uskutočnila v brnianskom kardiocentre. Operačný tím tvorili iba dobrovoľníci. Informoval o tom internetový portál idnes.cz.

"Bez zákroku na srdci by tej žene zostávalo iba pár týždňov života," povedal vedúci operačného tímu a riaditeľ kardiocentra Jan Černý. Ako dodal, o pomoc ich požiadali lekári z AIDS centra vo Fakultnej nemocnici Brno. Lekári z kardiocentra sa nechali poučiť o potrebných hygienických opatreniach i tom, ako postupovať pri prípadnej kontaminácii. Operácia sa ale udiala bez komplikácií.

Operačný tím tvorilo sedem ľudí a keďže si museli dávať väčší pozor, aby sa nenakazili, pracovali o čosi pomalšie. Použili navyše dvojité rukavice a tiež masky s priehľadným štítom na ochranu očí. Ako ďalej informuje portál idnes.cz, počas dvojhodinovej operácie s napojením na mimotelový obeh lekári odstránili 53-ročnej žene z pravej srdcovej komory nádor veľký asi 7 krát 3 centimetre. "Bolo treba zasiahnuť okamžite,

pretože nádor stále rástol a hrozilo riziko, že zaplní celú dutinu pravej komory," povedal Černý a spresnil, že v takom prípade by pacientke zlyhalo srdce. Navyše jej hrozilo, že sa odtrhne a vnikne do pľúcnej tepny.

Spočiatku sa zdalo, že počet dobrovoľných lekárov nebude stačiť, napokon sa ale prihlásilo viac ľudí ako sa zdalo. Riaditeľ kardiocentra Černý vyjadril uznanie nad odvahou a ochotou svojich ľudí.

Na operácii sa zúčastnila aj vedúca brnianskeho AIDS centra Svatava Snopková. Tá členov tímu inštruovala ako sa čo najlepšie vyhnúť rizikám.

SITA