Diabetici strávia na JIS viac času

BRATISLAVA 18. júla (SITA) - Diabetici zvyknú stráviť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) oveľa viac času ako tí, ktorí nemajú túto chorobu. Z novej americkej štúdie vyplýva, že "cukrovkárom" najviac komplikujú život ťažko sa hojace infekcie po úrazoch. Tvrdia to vedci z Penn State College of Medicine, ktorí do svojho výskumu zapojili ...

BRATISLAVA 18. júla (SITA) - Diabetici zvyknú stráviť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) oveľa viac času ako tí, ktorí nemajú túto chorobu. Z novej americkej štúdie vyplýva, že "cukrovkárom" najviac komplikujú život ťažko sa hojace infekcie po úrazoch. Tvrdia to vedci z Penn State College of Medicine, ktorí do svojho výskumu zapojili asi 26-tisíc pacientov hospitalizovaných v rokoch 1984 až 2002. Tí s diabetom mali infekcie dvakrát častejšie a v priemere strávili napojení na dýchací prístroj asi o dva dni viac. Ako vedci zistili, neznamená to ale, že častejšie umierajú.

Približne 23 percent diabetikov z tejto štúdie malo počas pobytu v nemocnici komplikácie, čo je o deväť percent viac než v prípade pacientov bez diabetu. Ich stav si navyše vyžadoval dlhší čas napojenia na dýchací prístroj. Diabetici na ňom v priemere strávili 10,8 dňa, nediabetici 8,4 dňa. Infekcie sa vyvinuli v 11,3 percentách prípadov u diabetikov, u nediabetikov to bolo v 6,3 percentách. Už predošlé štúdie dokázali, že diabetici sa ťažšie zotavujú po mozgovej príhode, srdcovom infarkte a operácii srdca.

SITA