Vysoko funkčná bionická ruka sa dostala na trh

BRATISLAVA 18. júla (WEBNOVINY) - Na trh sa dostala vysoko funkčná bionická ruka. Palec aj ostatné prsty sa môžu hýbať podobne ako na zdravej ľudskej ruke, pričom pacient zariadenie kontroluje svojou vôľou a svalmi. Technológiu, ktorú vyvinul David Gow a poskladala livingstonská spoločnosť Touch Bionics testovali na množstve ľudí, vrátane amerických ...

BRATISLAVA 18. júla (WEBNOVINY) - Na trh sa dostala vysoko funkčná bionická ruka. Palec aj ostatné prsty sa môžu hýbať podobne ako na zdravej ľudskej ruke, pričom pacient zariadenie kontroluje svojou vôľou a svalmi. Technológiu, ktorú vyvinul David Gow a poskladala livingstonská spoločnosť Touch Bionics testovali na množstve ľudí, vrátane amerických vojakov zmrzačených vojnou v Iraku. "Je to prvá takáto ruka, ktorá sa dostala na trh a dokáže pohybovať prstami ako úplne normálna zdravá ľudská končatina," uviedol Gow pre program Good Morning Scotland spoločnosti BBC.

Donald MacKillop z Kilmarnocku bol medzi prvými ľuďmi, ktorých v roku 2006 vybavili takýmto zariadením. Bývalý zvárač prišiel o ruku pri nehode pred takmer tridsiatimi rokmi. Odvtedy vyskúšal množstvo umelých rúk, no žiadna sa ani len nepriblížila k tej najnovšej. "Najdôležitejší je pohyb prstov. To je ten najpodstatnejší rozdiel. Mám pocit, akoby mi naozaj nahradila zdravú ruku, o ktorú som prišiel. Teraz môžem zdvíhať väčšinu objektov. Veľmi mi to uľahčilo môj každodenný život," prezradil. Umelú ruku testoval aj Juan Arredondo z Texasu, ktorý prišiel o svoju končatinu v roku 2004 v Iraku. "Každý deň je pre mňa moja nová ruka prekvapením. Teraz môžem konečne zdvihnúť pohár kávy bez toho, aby som ho rozbil," priznal.

SITA