Zvyšovanie cien potravín limituje potravinový program OSN

LONDÝN 15. júla (WEBNOVINY) - Zvyšovanie cien potravín vo svete obmedzuje schopnosť Svetového potravinového programu (WFP) pokračovať v pomoci pre 90 miliónov ľudí, ktorí boli na ňu odkázaní posledných päť rokov, povedala šéfka WFP Josette Sheeranová v rozhovore uverejnenom v pondelok v britskom denníku Financial Times (FT). Sheeranová povedala, že ...

LONDÝN 15. júla (WEBNOVINY) - Zvyšovanie cien potravín vo svete obmedzuje schopnosť Svetového potravinového programu (WFP) pokračovať v pomoci pre 90 miliónov ľudí, ktorí boli na ňu odkázaní posledných päť rokov, povedala šéfka WFP Josette Sheeranová v rozhovore uverejnenom v pondelok v britskom denníku Financial Times (FT). Sheeranová povedala, že "zvyšovanie cien znamená, že sme schopní pomôcť podstatne menšiemu počtu ľudí.

Ceny potravín v posledných mesiacoch rastú v dôsledku využívania potravinovej úrody pre biopalivá a tiež v dôsledku nárastu požiadaviek zo strany Indie a Číny. Sheeranová vysvetlila, že nákupné ceny sa takmer zdvojnásobili za posledných päť rokov.

WFP zásobuje potravinovou pomocou krajiny ako Čad a Uganda, no jeho dodávky sa dostanú len k malej časti z 850 miliónov ľudí, ktorí podľa odhadov trpia hladom. WFP minul minulý rok približne 600 miliónov dolárov na nákup potravín.

SITA/AFP