Ekológovia v Čechách protestujú proti erotickým pomôckam

BRATISLAVA 16. júla (WEBNOVINY) - Výrobcovia erotických pomôcok čelia kritike ekológov. Informoval o tom internetový portál enviweb.cz. Ako materiál pre výrobu vibrátorov, povestných nafukovacích "Ančí" a iných pomôcok sa totiž často používa PVC s obsahom ďalších prídavných látok. Tieto zaručujú lepšiu pružnosť a mäkkosť. Ide o tzv. ftaláty, ...

BRATISLAVA 16. júla (WEBNOVINY) - Výrobcovia erotických pomôcok čelia kritike ekológov. Informoval o tom internetový portál enviweb.cz. Ako materiál pre výrobu vibrátorov, povestných nafukovacích "Ančí" a iných pomôcok sa totiž často používa PVC s obsahom ďalších prídavných látok. Tieto zaručujú lepšiu pružnosť a mäkkosť. Ide o tzv. ftaláty, ktoré sa v chemickom a kozmetickom priemysle používajú už dlho. Tieto látky sú bežnou súčasťou napríklad lakov na vlasy, parfumov, farieb, alebo prostriedkov na ochranu pred škodcami a podobne. Sú tiež pôvodcom vône typickej pre nové autá. Ako upozorňuje enviweb.cz, vo vyšších koncentráciách môžu ftaláty škodiť zdraviu. Látky sa po čase z materiálov uvoľňujú v podobe výparov, na povrchu predmetov môžu vytvárať tenšiu vrstvu. Do tela sa dostávajú vdýchnutím, sliznicou, alebo kožou. Reakcie môžu byť rôzne - ekzémy, zápaly spojiviek, dýchacie a žalúdočné ťažkosti a podobne. V mimoriadnych prípadoch poškodzujú obličky. Ftaláty môžu byť navyše spúšťačom pocitu úzkosti.

Prítomnosť týchto látok v ľudskom organizme sledoval nedávno tím amerických vedcov z Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení. Do výskumu zapojili vyše 2500 osôb starších než šesť rokov. Vedci zistili, že látky tejto skupiny boli v moči prítomné u viac ako troch štvrtín všetkých zúčastnených. Všetky ich negatívne vplyvy na ľudský organizmus zatiaľ vedci nepoznajú, vedia však, že ftalátmi je západná civilizácia "zamorená". Kritika ekológov do radu výrobcov erotických hračiek súvisí s tým, že dnes už existuje materiálová a hlavne bezpečná náhrada za PVC s pridanými látkami. Príkladom je bezftalátový silikón. Ako ďalej píše enviweb.cz, je drahší a preto menej obľúbený.

SITA