Horúce dni prinášajú aj zdravotné riziká

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) - Meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni extrémne horúčavy. Môžu priniesť rad zdravotných rizík, ktoré spôsobujú vážne kolapsové stavy. Za istých podmienok takéto kolapsy vedú až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. ...

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) - Meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni extrémne horúčavy. Môžu priniesť rad zdravotných rizík, ktoré spôsobujú vážne kolapsové stavy. Za istých podmienok takéto kolapsy vedú až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. Preto riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), upozorňuje občanov, aby dodržiavali základné opatrenia v súvislosti s ochranou zdravia pred záťažou, ktorú spôsobuje teplo.

"Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," upozorňuje riaditeľ ÚVZ SR Ivan Rovný. Šéf ÚVZ preto odporúča v prvom rade dodržiavať pitný režim. "Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov," radí občanom Rovný. Ľudia by však v horúčavách nemali piť sladené a alkoholické nápoje, a pre pitný režim je nevhodná aj káva. "Ideálna je obyčajná voda. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach. Dôležitá je tiež ich teplota - vhodnejšie sú vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe," odporúča šéf ÚVZ.

V horúčavách je pre náš organizmus dôležité aj zloženie prijímanej potravy. Strava má byť v letných mesiacoch ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok. Podľa odporúčania riaditeľa ÚVZ ma byť strava svojím zložením vyvážená a pestrá. Mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.

Množstvo ľudí využíva horúce dni na opaľovanie. Podľa odporúčaní riaditeľa ÚVZ sú na priame slnenie vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. "V prípade pobytu pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode sa treba od 10:00 do 16:00 zdržiavať na tienistom mieste. Pri opaľovaní treba používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením," uviedol Rovný.

Počas extrémnych horúčav je dôležité aj primerané vzdušné oblečenie a pokrývky hlavy - šatky, čiapky, klobúky, ktoré sú dôležité hlavne pri pobyte na priamom slnku a chránia tak pred úpalom. Pre ochranu zdravia je dôležité aj zabezpečenie domácností a pracovísk proti prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky. V miestnostiach preto treba používať žalúzie, rolety alebo závesy. "Taktiež je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je potrebné umiestniť a nasmerovať ich tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela," informuje Rovný. Starší a chronicky chorí ľudia by mali zároveň obmedziť aj svoje aktivity a z domovov vychádzať, pokiaľ sa dá, len ráno alebo večer. Občania sa môžu o preventívnych opatreniach počas extrémnych horúčav dozvedieť viac na internetovej stránke www.uvzsr.sk.

SITA