Obavy z vtáčej chrípky viedli k zákazu dovozu hydiny

KÁHIRA 10. júla (WEBNOVINY) - Egypt v utorok zakázal dovoz všetkej hydiny z Francúzska a Nemecka po tom, čo bol u hydiny v oboch krajinách potvrdený výskyt smrtiaceho vírusu vtáčej chrípky H5N1. Egypt, ktorý vtáčia chrípka postihla najviac z mimoázijských krajín, prijal opatrenie v dôsledku pozitívnych výsledkov testov na prítomnosť vírusu H5N1 u troch ...

KÁHIRA 10. júla (WEBNOVINY) - Egypt v utorok zakázal dovoz všetkej hydiny z Francúzska a Nemecka po tom, čo bol u hydiny v oboch krajinách potvrdený výskyt smrtiaceho vírusu vtáčej chrípky H5N1. Egypt, ktorý vtáčia chrípka postihla najviac z mimoázijských krajín, prijal opatrenie v dôsledku pozitívnych výsledkov testov na prítomnosť vírusu H5N1 u troch labutí vo Francúzsku a 38 kusov hydiny v Nemecku. Francúzski a nemeckí predstavitelia nariadili nové opatrenia s cieľom zabezpečiť, aby kurence a ďalšia hydina neprišli do kontaktu s divo žijúcim vtáctvom a každý mesiac podstúpili veterinárnu kontrolu.

Zatiaľ nie je známe, aký objem obchodu egyptský zákaz postihne. Pre obavy z vtáčej chrípky zakázalo v pondelok dovoz nemeckej hydiny na dobu minimálne 90 dní aj Japonsko. V Egypte zomrelo na následky vtáčej chrípky 15 ľudí. Jej šíreniu napomohlo aj niekoľko hlavných migračných trás vtáctva vedúcich cez krajinu a rozšírený zvyk chovať domácu hydinu v blízkosti obytných priestorov.

Vírus vtáčej chrípky si podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) doteraz vyžiadal minimálne 191 ľudských obetí. WHO zaznamenala 317 prípadov nákazy ľudí z celého sveta. Choroba sa na človeka prenáša len zriedka, ale odborníci sa obávajú, že vírus by mohol zmutovať do podoby, ktorá by sa ľahko šírila medzi ľuďmi a vzniklo by nebezpečenstvo pandémie, ktorá by mohla usmrtiť milióny ľudí.

SITA/AFP