Ministerstvo pôdohospodárstva chce zefektívniť mliečny program

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) - Škôlkari a školáci pijú málo mlieka. Ministerstvo pôdohospodárstva si sľubuje jeho vyššiu spotrebu od zefektívnenia mliečneho programu v školách. Do pripomienkového konania predložilo návrh nariadenia vlády, ktorým upravuje poskytovanie financií zo štátnej kasy na mlieko a mliečne výrobky pre deti v predškolských zariadeniach ...

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) - Škôlkari a školáci pijú málo mlieka. Ministerstvo pôdohospodárstva si sľubuje jeho vyššiu spotrebu od zefektívnenia mliečneho programu v školách. Do pripomienkového konania predložilo návrh nariadenia vlády, ktorým upravuje poskytovanie financií zo štátnej kasy na mlieko a mliečne výrobky pre deti v predškolských zariadeniach a žiakov s povinnou školskou dochádzkou. Nové nariadenie má byť účinné od septembra, ak ho schváli vláda.

Ministerstvo vypracovalo tabuľku výrobkov, na ktoré bude prispievať. Spomedzi 15 výrobkov sú ochutené čokoládou alebo inak len dva výrobky - plnotučné a polotučné mlieko. Dotovať sa budú len biele jogurty, školáci si budú môcť kúpiť napríklad 150 gramový jogurt za maximálne 7,50 Sk. Za dve koruny by mali dostať 250 ml neochuteného mlieka.

Atraktivitu mliečneho programu znížilo viacero faktorov. Mliekarne prehodnocovali dodávky mlieka a mliečnych výrobkov do škôl pre klesajúci kurz eura. Menej peňazí poskytuje EÚ, čo takisto znižuje záujem žiakov, pretože majú platiť viac. Rezort chce zvýšiť zdravú výživu detí. "V spotrebe tekutého mlieka bol zaznamenaný pokles. Najviac je to spôsobené konkurenciou nealkoholických nápojov, ktorých cieľovou skupinou sú hlavne mladí ľudia," zdôvodňuje rezort.

Pomoc je určená uchádzačovi o zabezpečovanie spracovateľsky ošetreného mlieka pre žiaka najviac v množstve 0,25 litra na žiaka a deň alebo mliečneho výrobku prepočítaného na ekvivalentný objem mlieka. Žiadosti treba posielať Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Odborníci ministerstiev školstva a zdravotníctva určili, že najvhodnejšie mliečne výrobky sú s obsahom tuku 1,5 %.

Mliečne programy fungujú vo vyspelých krajinách EÚ už niekoľko desiatok rokov. Náklady sa financujú z fondov EÚ, štátneho rozpočtu a vyšších územných celkov. Okrem štátov únie školským mliekom sa zaoberá takmer 50 krajín sveta už takmer sto rokov. V bývalom Československu v 60. a 70. rokoch deti dostávali školské mlieko. Program školského mlieka v Slovenskej republike obnovili v roku 1997. Mlieko je podľa odborníkov dôležité pre ľudský organizmus. Medzi najcennejšie zložky mlieka patria bielkoviny, z minerálnych látok vápnik a fosfor, z vitamínov riboflavín, prípadne vitamín A a jeho provitamíny.

SITA