Bolesti kĺbov zmierni hladovka

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) - Pacientom s bolesťami kĺbov sa môže uľaviť vďaka hladovke, ktorú však musia dodržiavať pod lekárskym dohľadom. Vyplýva to zo štúdie Univerzitnej kliniky v Jene, ktorú realizovala v spolupráci s Klinikou prírodnej liečby na Uniklinikum Charité v Berlíne. Na výskume sa zúčastnilo 36 pacientov trpiacich artrózou. Ako povedala ...

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) - Pacientom s bolesťami kĺbov sa môže uľaviť vďaka hladovke, ktorú však musia dodržiavať pod lekárskym dohľadom. Vyplýva to zo štúdie Univerzitnej kliniky v Jene, ktorú realizovala v spolupráci s Klinikou prírodnej liečby na Uniklinikum Charité v Berlíne. Na výskume sa zúčastnilo 36 pacientov trpiacich artrózou. Ako povedala Christine Uhlemann z Univerzitnej kliniky, bolesti počas hladovky výrazne ustúpili všetkým pacientom. "Počiatočne obmedzená funkcia kĺbov sa významne zlepšila aj vďaka pozitívnemu vedľajšiemu efektu schudnutia," dodala.

Bolesti kĺbov pacientom výrazne ustúpili už po 15 dňoch lekárom kontrolovanej diéty, založenej predovšetkým na príjme tekutín. Priaznivý efekt u nich pretrvával ešte tri mesiace po hladovke. Vďaka novému poznatku sa budú môcť niektorí pacienti trpiaci na artrózu úplne zriecť liekov proti bolesti, prípadne ich obmedziť.

K vzniku a rozšíreniu zápalov, ktoré sa spájajú s reumou a artrózou, pomáha aj konzumácia živočíšnych produktov. Veľa pacientov preto po skončení hladovky vraj zmenilo stravovacie návyky. Jesť by mali málo živočíšnych produktov v malých porciách. Diétu by však mali dodržiavať len pod lekárskym dohľadom.
SITA