Pokrok v zmierňovaní príznakov pri liečbe rakoviny

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) - Japonský tím vedcov zistil, že istý druh antibiotík môže preventívne slúžiť na zabránenie vypadávania vlasov a ochlpenia počas užívania chemoterapie. Dnes to potvrdil doktor Toshiyuki Sakai z japonského výskumného tímu. Ako dodal, liek redukuje stratu vlasov a ochlpenia až o 70 percent. Potvrdilo sa to ale zatiaľ iba ...

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) - Japonský tím vedcov zistil, že istý druh antibiotík môže preventívne slúžiť na zabránenie vypadávania vlasov a ochlpenia počas užívania chemoterapie. Dnes to potvrdil doktor Toshiyuki Sakai z japonského výskumného tímu. Ako dodal, liek redukuje stratu vlasov a ochlpenia až o 70 percent. Potvrdilo sa to ale zatiaľ iba pri testoch na potkanoch, užívajúcich ten istý antioneoplastický liek, ktorý sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými onkolytickými liekmi. Predpokladá sa, že tento liek je účinný v terapii malobunkového karcinómu pľúc a v prípade rezistentného non - seminomatózneho testikulárneho karcinómu.

Profesor Sakai z Kjótskej univerzity (Kyoto Prefectural University of Medicine) verí, že zistenie sa im podarí v budúcnosti využiť. "Chcem aby ľudia vedeli, že odstránením, alebo zmiernením sprievodných príznakov rakoviny sa zaoberá niekoľko štúdií," povedal. Využitie pre komerčné účely sa nezdá byť ešte v dohľadne, no Sakai dúfa, že nie nadlho.

SITA/AFP