Novotného sklamala Valentovičova správa o zdravotníctve

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) - Správa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča o aktuálnom vývoji v slovenskom zdravotníctve sklamala predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliama Novotného (SDKÚ-DS). Ako Novotný uviedol počas rozpravy v pléne, správa svedčí o bezradnosti vlády, ktorá nerozumie procesom v zdravotníctve. Kritizoval aj postup ...

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) - Správa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča o aktuálnom vývoji v slovenskom zdravotníctve sklamala predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliama Novotného (SDKÚ-DS). Ako Novotný uviedol počas rozpravy v pléne, správa svedčí o bezradnosti vlády, ktorá nerozumie procesom v zdravotníctve. Kritizoval aj postup vlády voči súkromným zdravotným poisťovniam. "Najskôr im chcela odobrať poistencov, potom ich vyvlastniť gottwaldovským spôsobom a teraz ich chce vytlačiť z trhu," komentoval Novotný.

Ako pripomenul, poisťovne garantovali, že vlaňajší zisk vrátia naspäť do zdravotníctva. Predseda zdravotníckeho výboru označil niektoré pripravované kroky vlády za nelogické. "Zadlženosť koncových nemocníc sa má riešiť tým, že sa zrušia menšie nemocnice a pacienti sa presunú do koncových nemocníc. Pritom cena za ukončenú hospitalizáciu je v koncových nemocníc vyššia," vyhlásil Novotný. Minister v správe, ktorú predložil parlamentu, zopakoval svoje plány na redukciu lôžok, pričom za najlepší spôsob označil rušenie celých lôžkových častí zdravotníckych zariadení. Novotný poukázal na to, že predseda vlády Robert Fico už zatváranie celých nemocníc zamietol. Napriek tomu však na zasadaní vlády hlasoval za túto správu.

Plán vlády legislatívnymi a technickými nástrojmi vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu označil za teroristický. "Jedna zdravotná poisťovňa nie je v prospech občanov," zdôraznil Novotný. Ako podotkol, monopolná poisťovňa nemá motiváciu starať sa o pacienta a efektívne hospodáriť. Podľa poslanca SDKÚ-DS táto správa odhaľuje pravú tvár strany Smer-SD. Minister totiž plánuje predať prebytočný majetok nemocníc, čo Smer-SD v predchádzajúcom období kritizoval. Plánuje tiež zúžiť katalóg výkonov hradených z verejného zdravotného poistenia, takže sa občania budú musieť pripoistiť alebo platiť u lekára v hotovosti. Napriek tomu však premiér Fico rozpráva o bezplatnom zdravotníctve pre všetkých a vláda zrušila poplatky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Mária Sabolová (KDH) vyčítala vláde nedostatočnú činnosť. Ako pripomenula, nebola zástankyňou Zajacovej reformy. V predchádzajúcom volebnom období poslanci Smeru-SD sľubovali "rýchlu nápravu" reformy, no po roku vládnutia neurobili nič. Sabolová citovala niektoré výhrady ministra k činnosti predchádzajúcej vlády. Podľa Sabolovej ich vláda kritizuje, ale doteraz nepodnikla žiadnu nápravu. "Neurobili ste nič," zopakovala Sabolová niekoľkokrát.

Poslankyňa dodala, že zásadné návrhy v novom volebnom období, ako napríklad zastavenie transformácie nemocníc na obchodné spoločnosti alebo možnosť vlády odvolať vedenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, prišli do parlamentu cez koaličných poslancov, čím sa vyhli pripomienkovému konaniu. "V správe často spomínate sociálne slabšie skupiny, no zrušením poplatkov ste ich problémy nevyriešili," povedala Sabolová. Ako skonštatovala, zdravotnícke zariadenia sa teraz často stávajú odkladiskom chorých.

SITA