Vtáčia chrípka v Nemecku a Česku má zrejme spoločný pôvod

BERLÍN 28. júna (WEBNOVINY) - Smrteľné kmene vírusu vtáčej chrípky, ktoré zabíjali v Českej republike a na juhu Nemecka, sú si podobné a s najväčšou pravdepodobnosťou majú spoločný pôvod. Vo štvrtok o tom informovalo popredné nemecké veterinárne laboratórium. Česko ohlásilo nález smrtiaceho kmeňa H5N1 v dvoch chovoch hydiny a u jednej labute. V Nemecku ...

BERLÍN 28. júna (WEBNOVINY) - Smrteľné kmene vírusu vtáčej chrípky, ktoré zabíjali v Českej republike a na juhu Nemecka, sú si podobné a s najväčšou pravdepodobnosťou majú spoločný pôvod. Vo štvrtok o tom informovalo popredné nemecké veterinárne laboratórium. Česko ohlásilo nález smrtiaceho kmeňa H5N1 v dvoch chovoch hydiny a u jednej labute. V Nemecku bol vírus identifikovaný u niekoľkých divokých vtákov v Sasku a Bavorsku.

Inštitút Friedricha Löfflera uviedol, že porovnal vzorku z labute nájdenej blízko Norimbergu so vzorkami z chovu moriakov v Tisovej a zistil, že sa na 99,2 % zhodujú. Stupeň podobnosti ukazuje na doposiaľ neurčený rovnaký pôvod oboch vírusov, uviedol inštitút. Laboratórium dodalo, že nie je jasné, či existuje priame spojenie medzi bavorským a českým nálezom, ale zdá sa, že obidva pochádzajú z vysoko patogénneho ázijského kmeňa H5N1, ktorý koluje v oblasti Blízkeho východu.

SITA, Reuters