V Petržalke prednáška pre seniorov o cukrovke

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) - Diabetes mellitus, čiže cukrovka, bude témou ďalšej prednášky určenej petržalským seniorom, ktorú v Klube dôchodcov na Osuského ulici organizuje miestna samospráva v spolupráci s lektormi Úradu verejného zdravotníctva SR. Prednáška v rámci cyklu odborných zdravotných podujatí sa začína vo štvrtok o 13:00. Agentúru ...

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) - Diabetes mellitus, čiže cukrovka, bude témou ďalšej prednášky určenej petržalským seniorom, ktorú v Klube dôchodcov na Osuského ulici organizuje miestna samospráva v spolupráci s lektormi Úradu verejného zdravotníctva SR. Prednáška v rámci cyklu odborných zdravotných podujatí sa začína vo štvrtok o 13:00. Agentúru SITA o tom dnes informoval tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Cukrovku možno charakterizovať ako civilizačnú chorobu, ktorá je zapríčinená úplným alebo čiastočným nedostatkom inzulínu. Choroba sa môže prejaviť veľkým smädom s následným nadmerným príjmom tekutín, častým močením, únavou či malátnosťou. Pri dlhodobej cukrovke dochádza ku komplikáciám, ktoré postihujú srdce, obličky, oči či dolné končatiny.

Za posledných dvadsať rokov stúpol na Slovensku počet diabetikov takmer trojnásobne, číslo evidovaných cukrovkárov sa pohybuje okolo 300-tisíc. Najviac postihnutou vekovou kategóriou sú ľudia vo veku od 50 do 70 rokov.

SITA