Verejné zdroje musia podľa Fica do rúk štátu

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) - Vláda bude tvrdohlavo presadzovať zákon, ktorým štát získa kontrolu nad verejnými zdrojmi v zdravotníctve. Uviedol to na pondelňajšej diskusii v rámci okrúhleho stola Economist Conferences v Bratislave premiér Robert Fico a potvrdil tak zámery vlády v tejto oblasti. Ako dodal, cieľom vlády bude vytvoriť také podmienky ...

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) - Vláda bude tvrdohlavo presadzovať zákon, ktorým štát získa kontrolu nad verejnými zdrojmi v zdravotníctve. Uviedol to na pondelňajšej diskusii v rámci okrúhleho stola Economist Conferences v Bratislave premiér Robert Fico a potvrdil tak zámery vlády v tejto oblasti. Ako dodal, cieľom vlády bude vytvoriť také podmienky súkromným zdravotným poisťovniam, aby sa im neoplatilo pôsobiť vo verejnom sektore. Podľa Fica je totiž neprípustné, aby súkromné poisťovne vytvárali zisk z verejných zdrojov. "Nech si stavajú súkromné nemocnice, alebo poskytujú zdravotné pripoistenie," povedal premiér.

Fico tiež kritizoval privatizáciu v zdravotníctve, ktorá podľa neho ponechala v rukách štátu tie časti systému, ktoré vytvárajú straty. "V slovenskom zdravotníctve sa stalo to, čo nikto nechcel. Sprivatizovalo sa to, čo zarábalo," konštatoval. Premiér zároveň vyslovil presvedčenie, že štát môže byť dobrým a efektívnym vlastníkom. "Je to iba o ľuďoch," povedal. Získanie kontroly nad verejnými zdrojmi v zdravotníctve však podľa Fica nie je jediným krokom, ktorý sa v zdravotníctve chystá. Podľa neho prídu zmeny napríklad aj v liekovej politike, v reštrukturalizácii zdravotníckych zariadení či personálnom obsadení nemocníc a zdravotníckych zariadení.

Premiér rovnako zopakoval, že opozičný návrh na zníženie dane z príjmu je v súčasných podmienkach sabotážou. Priznal však, že pri dani z príjmu si vie predstaviť oveľa väčšiu progresivitu, ako je tomu dnes. "Rešpektujem v tomto názory našich koaličných partnerov. Keby bol Smer vo vláde sám, daň z príjmov by vyzerala ináč," dodal premiér.

SITA