Podľa ministerstva zneisťuje občanov práve opozícia

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) - Občanov SR zneisťuje podľa hovorkyne ministra zdravotníctva Silvie Balázsikovej práve opozícia svojimi zavádzajúcimi a tendenčnými vyhláseniami. "Snaží sa takto zahmlievať výsledky svojho pre rezort doslova deštruktívneho pôsobenia," uviedla Balázsiková v reakcii na piatkové vyjadrenia predstaviteľov SDKÚ-DS, ...

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) - Občanov SR zneisťuje podľa hovorkyne ministra zdravotníctva Silvie Balázsikovej práve opozícia svojimi zavádzajúcimi a tendenčnými vyhláseniami. "Snaží sa takto zahmlievať výsledky svojho pre rezort doslova deštruktívneho pôsobenia," uviedla Balázsiková v reakcii na piatkové vyjadrenia predstaviteľov SDKÚ-DS, ktorí kritizovali ročné pôsobenie vlády v oblasti zdravotníctva.

Balázsiková nesúhlasí s kritikou SDKÚ-DS, že nová vláda urobila v zdravotníctve iba málo. "O tom, že v zdravotníctve sa na riešení problémov, ktoré nám zanechala opozícia, intenzívne pracuje, svedčia aj výsledky prieskumu verejnej mienky z mája 2007 na reprezentatívnej vzorke 1055 respondentov. Až 37% respondentov odpovedalo na otázku, s čím si spájajú najviac rok tejto vlády, že to boli zmeny v zdravotníctve. Konkrétne ide o zrušenie poplatkov, snahu o riešenie problémov v zdravotníctve, lacnejšie lieky, snahu o zavedenie jednej poisťovne a otázku platov zdravotníckych pracovníkov," vyhlásila Balázsiková.

Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný poukázal aj na nárast dlhu v zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Balázsiková odmietla, že by sa dlh začal okamžite po nástupe novej vlády zvyšovať. "Dôvodom nárastu dlhu zdravotníckych zariadení v pôsobnosti ministerstva je aj fakt, že v minulom období sa v rámci sledovania zadlženosti uvádzal od roku 2005 nulový dlh. Počítalo sa s tým, že všetky staré dlhy zdravotníckych zariadení vysporiada akciová spoločnosť Veriteľ. To sa však v plnej miere v praxi nepodarilo," vysvetlila Balázsiková. Podľa nej starý dlh u štátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zostal vo výške takmer 800 mil. Sk a za rok 2005 stúpol o viac ako 2 mld. Sk.

Podľa Novotného dlh štátnych zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni sa do konca prvého polroka 2006 postupne znižoval, v druhej polovici roka začal opäť narastať. "Jedným z dôvodov narastania dlhu voči Sociálnej poisťovni bolo finančne nekryté zvýšenie miezd zdravotníkov v roku 2006 o 20 %. Keďže nemocnice mali problémy s koncentrovaním finančných prostriedkov na zvýšené mzdy, často im nezostávali financie na povinné odvody do Sociálnej poisťovne," uviedla Balázsiková.

Predstavitelia SDKÚ-DS kritizovali aj to, že strana Smer-SD viackrát sľubovala, že zruší ročné zúčtovanie poistného. Programové vyhlásenie vlády sľubovalo zrušenie v súčasnej forme, no vláda ročné zúčtovanie nezjednodušila. "Príslušná legislatíva je pripravená a v septembri 2007 pôjde na rokovanie vlády SR. Zdôrazňujeme však, že komplikovaný a neprehľadný systém ročného zúčtovania, ktorý opozícia tak tvrdo kritizuje a volá po jeho zjednodušení, je jej vlastným produktom," uzavrela Balázsiková.

SITA