P. Herman bojuje proti rakovine hrubého čreva a konečníka

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) - Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, KK) je diagnóza, ktorá každý rok postihne 900-tisíc ľudí vo svete (pol milióna jej podľahne) a 200-tisíc v Európe. Ani situácia na Slovensku nie je v porovnaní so svetom optimistickejšia. Ročný prírastok je asi 1 700 pacientov. V porovnaní s rokom 1987, keď ...

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) - Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, KK) je diagnóza, ktorá každý rok postihne 900-tisíc ľudí vo svete (pol milióna jej podľahne) a 200-tisíc v Európe. Ani situácia na Slovensku nie je v porovnaní so svetom optimistickejšia. Ročný prírastok je asi 1 700 pacientov. V porovnaní s rokom 1987, keď bolo registrovaných 1 064 mužov a 908 žien s týmto ochorením, v roku 1997 to bolo už 1 516 mužov a 1 109 žien. Keďže KK patrí k najčastejším onkologickým ochoreniam a zároveň najťažšie liečiteľným, dnes vznikla na Slovensku organizácia Europacolon Slovensko. Táto nezávislá, nezisková organizácia si dala za cieľ informovať o chorobe, naučiť verejnosť rozpoznávať jej symptómy a účinne s ňou bojovať. Zároveň chce združovať pacientov, lekárov, politikov, médiá a verejnosť v boji proti tomuto ochoreniu. Vytvorenie slovenskej pobočky medzinárodnej organizácie Europacolon prišla dnes do Bratislavy podporiť aj prezidentka európskej centrály Jola Gore Booth, ktorá ocenila úsilie slovenského tímu, jeho nasadenie a snahu odtabuizovať túto tému. Slovensko sa tak zaradilo medzi prvé krajiny, kde organizácia pôsobí. Do konca roka 2007 by mala združovať už 15 európskych krajín.

Zakladateľom organizácie je televízny moderátor Patrik Herman, prezidentkou a tiež zakladajúcou členkou Europacolon Slovensko je Jana Pifflová-Španková a tretím zakladajúcim členom je riaditeľ Národného onkologického ústavu, doktor Tomáš Šálek. "Rakovina hrubého čreva nemá pravidlá, treba pred ňou byť vždy o krok vpred a to nie iba pre seba, ale aj svojich blízkych. Dnes je ten správny čas, zajtra vám už rakovina totiž nemusí dať šancu," povedal Herman, ktorý má osobnú skúsenosť s rakovinou, ktorej podľahol aj jeho otec. Ako dodal, možno stačilo zájsť raz ročne na prehliadku k lekárovi, možno stačilo prísť včas. Ľudia sa ale často mylne domnievajú, že budú musieť podstúpiť nie celkom príjemnú kolonoskopiu. Toto vyšetrenie na zobrazenie lézií hrubého čreva, ale nie je automatické. Dnes už totiž existuje test, ktorý si pacient vyzdvihne u lekára, spraví si ho doma v súkromí a následne prinesie späť. Odborník následne posúdi, čo bude nasledovať.

Rakovina hrubého čreva (kolón) a konečníka (rektum) často vzniká z nezhubných nádorov, známych aj ako adenómy alebo adenómové polypy. Niekedy rastú a ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu. Tento proces môže viesť k vzniku KK. Ochorenie sa prejavuje rôzne, v závislosti od toho, v ktorom štádiu je. Pre úspešnosť liečby je mimoriadne dôležité, aby každý, kto má podozrenie, prišiel čo najskôr. Pacientov diagnostikovaných v prvom štádiu je asi iba 15 percent. Relatívne dobrú šancu na úspešnú liečbu majú aj pacienti diagnostikovaní v druhom štádiu. Tých je spomedzi všetkých asi 20 až 30 percent. V treťom štádiu, keď sú pozitívne klasifikované aj lymfatické uzliny, býva diagnostikovaných 30 až 40 percent. V poslednom, štvrtom štádiu je diagnostikovaných 20 až 25 percent chorých.

Medzi najčastejšie príznaky signalizujúce nástup ochorenia patria dlhotrvajúce poruchy vylučovania stolice (hnačka alebo zápcha), veľmi tmavé sfarbenie stolice, krvácanie z konečníka bez bolesti, podráždenie, svrbenie, opuch, bolesti v brušnej oblasti bez zjavnej príčiny (silná bolesť, plynatosť), pocit úplne nevyprázdneného čreva, nadmerná a nevysvetliteľná únava, závraty, horúčka, nechuť do jedla a strata hmotnosti.

Medzi rizikové faktory pre vznik ochorenia patrí vyšší vek, rovnaké ochorenie u príbuzného, iné ochorenia hrubého čreva a konečníka, ale aj obezita, fajčenie, zlý životný štýl, nesprávna životospráva. "Dôležitá je takzvaná primárna prevencia, teda zvýšenie pohybu, zmena stravovacích návykov, odporúča sa napríklad znížiť príjem červeného mäsa, nahradiť ho chudým hydinovým a rybami, zvýšiť príjem ovocia, zeleniny a vlákniny," povedal Šálek a upozornil aj na dôležitosť skríningu tohto ochorenia.

SITA