Zentiva uzavrela zmluvu o úvere na 550 mil. eur

PRAHA 20. júna (WEBNOVINY) - Český výrobca generických liekov Zentiva uzavrel zmluvu o syndikovanom úvere v objeme 550 mil. eur, ktorý využije na akvizíciu tureckej spoločnosti Eczacibasi Generic Pharmaceuticals a reštrukturalizáciu dlhu. Farmaceutická firma o tom informovala vo svojej správe. Aranžérom úveru je Citibank, v syndikáte sú české aj zahraničné ...

PRAHA 20. júna (WEBNOVINY) - Český výrobca generických liekov Zentiva uzavrel zmluvu o syndikovanom úvere v objeme 550 mil. eur, ktorý využije na akvizíciu tureckej spoločnosti Eczacibasi Generic Pharmaceuticals a reštrukturalizáciu dlhu. Farmaceutická firma o tom informovala vo svojej správe. Aranžérom úveru je Citibank, v syndikáte sú české aj zahraničné banky, dodala Zentiva. Pôžička sa skladá z trojročných a päťročných úverov v českých korunách a eurách a revolvingových úverov v oboch menách. Úroková prémia sa pohybuje 40 až 75 bázických bodov nad medzibankovými sadzbami PRIBOR a EURIBOR. Zentiva očakáva, že akvizíciu tureckého výrobcu generík uzavrie 2. júla.

Zentiva vznikla v roku 2003 zlúčením farmaceutických spoločností Léčiva Praha a Slovakofarma Hlohovec. Zentiva sa zameriava predovšetkým na výrobu generických liekov, teda ekvivalentov originálnych liekov, ktorým už vypršala patentová ochrana. Najväčším akcionárom Zentivy je farmaceutická skupina Sanofi-Aventis, ktorá kúpila 24,9-percentný podiel v Zentive od private equity fondu Warburg Pincus. Česká pojišťovna drží zhruba 12,9-percentný podiel a 6,4 % akcií Zentivy je v rukách manažmentu a zamestnancov.

SITA, Reuters