Digitalizácia v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach

KOŠICE 19. júna (WEBNOVINY) - Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach sa ako prvá na Slovensku vydala na cestu digitálnej integrácie informácií a starostlivosti o pacientov. Ako dnes informovala na tlačovej besede riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková, dnes začali realizovať pilotný projekt Mobilita v zdravotníctve - WLAN onkológia. "Šesť mesiacov ...

KOŠICE 19. júna (WEBNOVINY) - Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach sa ako prvá na Slovensku vydala na cestu digitálnej integrácie informácií a starostlivosti o pacientov. Ako dnes informovala na tlačovej besede riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková, dnes začali realizovať pilotný projekt Mobilita v zdravotníctve - WLAN onkológia. "Šesť mesiacov budú overovať prínos spojený s používaním bezdrôtových informačných technológií v nemocničnom prostredí z pohľadu praktického využitia a bezpečnosti," informovala Urbančíková.

Celý systém bezdrôtového prenosu a využívania medicínskych informácií pri poskytovaní starostlivosti o malých pacientov bude šesť mesiacov testovať päť lekárov používajúcich špeciálne PC tablety vyhovujúce pre použitie v nemocničnom prostredí s bezdrôtovým pripojením do intranetovej nemocničnej a internetovej siete. Prostredníctvom takejto siete budú môcť lekári pristupovať z akéhokoľvek miesta na oddelení k zdravotným záznamom, laboratórnym výsledkom a ďalším údajom malých onkologických pacientov. Súčasťou softvérového vybavenia je i kontrolný modul liekových interakcií. Ten pomôže lekárom zistiť, či konkrétny pacient neužíva lieky, ktoré sa navzájom neznášajú. To všetko má lekár k dispozícii priamo pri lôžku pacienta bez toho, aby za ním chodila sestrička s vozíkom naloženým zdravotnými kartami.
Na riešení pilotného projektu, príprava ktorého sa začala pred troma mesiacmi sa okrem DFN podieľajú spoločnosti Intel, Fujitsu Siemens Computers, Microsoft, Cisco, LCS Electronics, LYNX a INFOPHARM.

Ako uviedol Pavol Kubu zo spoločnosti Intel, pred rokom a pol poslali ponuku asociácií slovenských nemocníc do nemocnice v nemeckom Hannoveri. Tá je priekopníkom v digitalizácii informačných nemocničných zdravotníckych systémov, pričom ponuku využila iba vtedajšia riaditeľka DFN Iveta Marinová, ktorá prejavila záujem o takýto projekt a v príprave jeho realizácie pokračovala aj terajšia riaditeľka Urbančíková. "Prínosy z nemocníc, kde už došlo k digitálnej integrácii, sú jednoznačné - úspora minimálne štvrtiny pracovného času, ktorý možno venovať starostlivosti o pacienta, odstránenie duplicitných vyšetrení či ordinácie liekov, zvýšenie priechodovej kapacity zdravotníckeho zariadenia, redukcia ba až odstránenie zbytočných čakacích lehôt, vyššia spokojnosť pacienta s poskytovanými službami," povedal Kubu.

DFN má celé zariadenie zatiaľ požičané, no ani riaditeľka Urbančíková, ani primárka onkológie Irina Oravkinová, ba ani lekári nemajú obavy z novej techniky. "Sme na začiatku pilotného projektu, učíme sa s technikou pracovať za pochodu. V projekte vidíme veľkú budúcnosť, ktorá povedie k uľahčeniu práce lekára - odbúra zbytočné papierovanie, zlepší komunikáciu s pacientmi a ich rodičmi," zdôraznila Oravkinová.

SITA