V Nitrianskom kraji je 25 000 darcov krvi

NITRA 12. júna (WEBNOVINY) – Zhruba 40 ľudí dnes darovalo krv na mestskom úrade v Nitre počas akcie Primátorská kvapka krvi. V rámci projektu Zdravé mesto ju zorganizovalo mesto a Národná transfúzna služba SR v Nitre. „V Nitrianskom kraji evidujeme 25 000 darcov krvi, čím sa zaraďujeme medzi najlepšie kraje,“ povedala lekárka Mária Vnuková. Ak im nejaká ...

NITRA 12. júna (WEBNOVINY) – Zhruba 40 ľudí dnes darovalo krv na mestskom úrade v Nitre počas akcie Primátorská kvapka krvi. V rámci projektu Zdravé mesto ju zorganizovalo mesto a Národná transfúzna služba SR v Nitre. „V Nitrianskom kraji evidujeme 25 000 darcov krvi, čím sa zaraďujeme medzi najlepšie kraje,“ povedala lekárka Mária Vnuková. Ak im nejaká skupina chýba, volajú darcom z databázy. Najvzácnejšia je krv skupiny RH negatív. Ročne robia v Nitre 11 000 odberov. Vnuková dodala, že výhodou Nitry je, že tu je veľa študentov, ktorí sú ochotní darovať krv. Najväčší nedostatok krvi býva v letných mesiacoch, kedy sú ľudia na dovolenkách. „Práve vtedy však býva najviac úrazov a havárií, takže sa aj viac operuje,“ podčiarkla Vnuková.

Medzi darcami krvi bol aj zamestnanec úradu Pavel Vojtech, ktorý dnes daroval krv 80-ty raz, čím získal diamantovú Jánskeho plaketu. S počtom darcov sú organizátori akcie spokojní. „Na prvý raz je to dobré. Chceli by sme z toho urobiť v Nitre tradíciu,“ hovorí koordinátorka projektu Zdravé mesto Dana Slováčiková.

Darovanie krvi je tréningom organizmu na mimoriadne situácie spojené s jej stratou a zároveň prispieva k regenerácii organizmu. Úbytok krvi totiž vyprovokuje organizmus k tvorbe nových, neopotrebovaných krviniek. „Pri mnohých chorobách – najmä leukémii a iných onkologických ochoreniach nepomôže žiadny iný liek, len ľudská krv,“ poznamenala Vnuková.

Vo štvrtok bude na transfúznom oddelení Fakultnej nemocnice v Nitre Deň otvorených dverí. Primátor Jozef Dvonč oddeleniu pri tej príležitosti v mene mesta daruje miešačku na krv v hodnote 19 500 korún.

SITA