Firma Synlab a SID dostali od PMÚ pokutu

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) - Protimonopolný úrad SR (PMÚ) uložil pokutu 150 tis. Sk nemeckej firme Synlab GmbH a pokutu v sume 70 tis. Sk Slovenskému investičnému družstvu (SID) za to, že vykonávali práva a povinnosti vyplývajúce zo vzniku koncentrácie týchto dvoch firiem s Klinikou lekárskej medicíny, časťou Fakultnej nemocnice s poliklinikou ...

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) - Protimonopolný úrad SR (PMÚ) uložil pokutu 150 tis. Sk nemeckej firme Synlab GmbH a pokutu v sume 70 tis. Sk Slovenskému investičnému družstvu (SID) za to, že vykonávali práva a povinnosti vyplývajúce zo vzniku koncentrácie týchto dvoch firiem s Klinikou lekárskej medicíny, časťou Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Bratislave ešte predtým, ako túto koncentráciu odsúhlasil samotný úrad. "Zákon o ochrane hospodárskej súťaže zakazuje vykonávať práva a povinnosti vyplývajúce zo vzniku koncentrácie až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o nej, pokiaľ úrad podnikateľovi neudelil výnimku," upozornila hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová. Rozhodnutie o pokutách ešte nie je právoplatné a možno sa voči nemu odvolať do 15 dní odo dňa doručenia.

Koncentrácia podľa Bernáthovej spočívala v získaní nepriamej kontroly podnikateľmi SID a Synlab GmbH prostredníctvom spoločností HMO Slovakia, a.s., a Synlab, s.r.o., nad Klinikou lekárskej medicíny, časťou FNsP v Bratislave na základe zmluvy o nájme nebytových priestorov a o nájme hnuteľných vecí z 8. júla 2005. Rozhodnutie o schválení tejto koncentrácie nadobudlo právoplatnosť 28. decembra 2006. "Podnikatelia SID a Synlab GmbH začali však vykonávať práva a povinnosti vyplývajúce zo vzniku koncentrácie už 19. augusta 2006, na základe čoho im bola uložená pokuta," objasnila hovorkyňa PMÚ.

SITA