Ženy z Trnavského kraja sú voči sebe ľahostajnejšie

BRATISLAVA 30. mája (SITA) - Možnosť nechať si vyšetriť prsníky mamografom do 15 dní od objednania v rámci dlhodobej akcie Mamografy, využilo od apríla tohto roku takmer tisíc klientok zdravotnej poisťovne Dôvera, starších ako 40 rokov.

BRATISLAVA 30. mája (SITA) - Možnosť nechať si vyšetriť prsníky mamografom do 15 dní od objednania v rámci dlhodobej akcie Mamografy, využilo od apríla tohto roku takmer tisíc klientok zdravotnej poisťovne Dôvera, starších ako 40 rokov.

Cieľom preventívnej služby, ktorá sa vykonáva v spolupráci s 27 zdravotníckymi zariadeniami na celom Slovensku, je sprístupniť ženám mamografické vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť prítomnosť nádoru v prsníku. Mnohé zo žien totiž často od vyšetrení odrádza nielen strach ale aj dlhé čakacie lehoty, ktoré predstavujú aj pol roka.

"Mamografické vyšetrenie predstavuje v súčasnosti jedinú efektívnu metódu na detekciu rakoviny prsníka v jej včasnom štádiu. V SR, žiaľ, dodnes neexistuje systematický a organizovaný skríningový program," povedala primárka Oddelenia konvenčných rádiologických metód z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, doktorka Stela Ivanová. Ako dodala, v Českej republike už takýto program pre ženy vo veku od 45 do 69 rokov existuje od roku 2003.

Na Slovensku majú ženy staršie ako 40 rokov právo na bezplatné mamografické vyšetrenie raz za dva roky, v prípade rizikových žien je to raz ročne. Do tejto skupiny patria napríklad tie, ktorých sa týka hormonálna substitučná liečba, majú pozitívnu rodinnú anamnézu a podobne.

Zo štatistík sa zdá, že Slovensky sú voči svojmu zdraviu stále ľahostajné. Z vyše 1,3 milióna žien vo veku nad 40 rokov totiž mamografické vyšetrenie nikdy neabsolvovalo takmer 80 percent. Vysoký záujem o službu Mamografy však naznačuje, že situácia sa začína pomaly meniť. Vysoký záujem sa prejavil najmä v Bratislavskom kraji, kde vyšetrenie doteraz absolvovalo 253 žien. Nasledovali Košický (250), Banskobystrický (164), Nitriansky (113) a Prešovský (85) kraj.

Nižší záujem o promptné vyšetrenie prejavili ženy z Trenčianskeho kraja, kde ho podstúpilo 47 a Žilinského kraja (44). Zarážajúcim je štatistika z Trnavského kraja, kde si prsníky nechalo vyšetriť iba 19 poisteniek zdravotnej poisťovne Dôvera. Za uplynulé obdobie sa diagnóza rakoviny prsníka potvrdila u štyroch vyšetrených. Včasné zachytenie ochorenia však predstavuje veľkú nádej na úspešnú liečbu. Pokiaľ je zhubné tkanivo menšie ako päť milimetrov, desaťročné prežívanie sa u liečených pacientok týka až 90 percent z nich.

Ženám do štyridsať rokov, ktoré nespadajú do spomínaného programu, Ivanová odporučila samovyšetrenia, ktoré sú najefektívnejšie v prvej polovici menštruačného cyklu. "Prsník treba vyšetrovať v smere hodinových ručičiek, najlepšie dvoma rukami. Pre prsník je prirodzené, že ho tvoria štruktúry podobné hrčkám, čo sú však zhluky mliečnej žľazy. Všímať si treba všetky zmeny na prsníku, hlavne nepohyblivé a tvrdšie hrčky a kontrolovať si oblasť podpazušia, kde sa nachádzajú lymfatické uzliny," dodala Ivanová.

Pre ženy do 40. roku života je určená aj sonografia, ktorá sa od mamografie líši tým, že pri vyšetrení nevyžaruje röntgenové žiarenie. Raz ročne v rámci preventívneho gynekologického vyšetrenia by však mali prsníky svojim pacientkam palpačne (dotykovo) vyšetriť aj samotní gynekológovia.

SITA