V Európe ročne zomrie 79 000 pasívnych fajčiarov

BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) - Ústrednou témou Svetového dňa bez tabaku (31. máj) bude tento rok heslo Životné prostredie bez tabakového dymu. Slogan vyjadruje, že jediná hladina tabakového dymu v prostredí, ktorá je zo zdravotného hľadiska bezpečná, je nulová. Upozornila na to riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková.

**Ako poznamenala, za posledný rok sa v oblasti legislatívy v prospech nefajčiarov na Slovensku veľa nespravilo. Fajčiari pritom svojím návykom vážne ohrozujú aj zdravie nefajčiarov, ktorých nútia vdychovať tzv. sekundárny tabakový dym. Do tela sa im tak dostávajú všetky škodliviny rovnako ako do tela fajčiarov, s výnimkou nikotínu. Nefajčiarske zóny ani ventilácia ich neochránia.

Aj keď podľa štatistiky zverejnenej v Zelenej knihe z januára tohto roku 70 percent občanov Európskej únie (EÚ) nefajčí, ročne sa v súvislosti s fajčením vyskytne v EÚ 650 000 úmrtí. Dá sa teda povedať, že každé siedme úmrtie v EÚ majú na svedomí tabakové výrobky. Vážnymi chronickými ochoreniami spájanými s fajčením trpí ďalších 13 miliónov ľudí. Spomedzi pasívnych fajčiarov v Európe ročne zomiera až 79 000 ľudí, z toho 19 000 mladých.

Situácia na Slovensku sa mierne zlepšila. Za uplynulý rok klesol počet fajčiarov asi o dve percentá. V súvislosti s tabakom však ročne v SR zomrie asi 11 000 ľudí. Zo zistení Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ďalej vyplýva, že ročne v SR zomrie 1 500 ľudí na rakovinu pľúc a ďalším asi 1 500 ľuďom ju diagnostikujú. Zo všetkých prípadov rakoviny pľúc pritom až 99 percent súvisí práve s fajčením. "Tabak predstavuje záťaž, nie prínos pre štátne rozpočty.

Podľa Ministerstva financií SR, z tabakových daní sa ročne získa asi dvanásť miliárd korún, čo je ale v porovnaní s nákladmi na liečbu ochorení súvisiacich s fajčením iba kvapka v mori," dodala D. Sedláková. Do svojej prezentácie zahrnula aj niekoľko odporúčaní. Poukázala na ďalšie obmedzenie, resp. úplný zákaz fajčenia na verejných miestach a zákaz sponzoringu zo strany výrobcov tabakových výrobkov ako aj ich distribútorov.

Okrem iného odporučila aj povinnosť (aspoň verejnoprávnych médií) podieľať sa na výchove a vzdelávaní občanov v tejto oblasti a zabezpečiť dostupné a kvalitné služby na odvykanie od fajčenia. Riaditeľka kancelárie WHO v SR ďalej odporučila ďalšie zvýšenie daní z tabakových výrobkov a zvýšenie ich cien. Ako príklad uviedla, že desaťpercentné zvýšenie cien vedie k päťpercentnému zníženiu spotreby vo vyspelých a k osempercentnému v rozvojových krajinách. Upozornila aj na potrebu zákazu predaja cigariet z automatov ku ktorým majú prístup i mladiství.

Problémom v SR stále ostáva aj nedostatok kvalifikovaného personálu a materiálno-technického zabezpečenia vhodného na systematické (dlhodobé) poradenstvo. Alternatívou pri odvykaní je aspoň špeciálna linka 0850 111 682. Nedoriešená zostáva aj úhrada výkonov pre lekárov, ktorí sa venujú odvykaniu od fajčenia a iné.

SITA** BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) - Ústrednou témou Svetového dňa bez tabaku (31. máj) bude tento rok heslo "Životné prostredie bez tabakového dymu". Slogan vyjadruje, že jediná hladina tabakového dymu v prostredí, ktorá je zo zdravotného hľadiska bezpečná, je nulová. Upozornila na to riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková.