HPI nesúhlasí s monopolizáciou zdravotného poistenia

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) - Health Policy Institute (HPI) zásadne nesúhlasí s monopolizáciou zdravotného poistenia, ktoré minister zdravotníctva Ivan Valentovič chce dosiahnuť prostredníctvom vyvlastnenia súkromných poisťovní. Súkromné zdravotné poisťovne majú byť zrušené likvidáciou a všetok ich majetok sa stane majetkom monopolnej zdravotnej ...

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) - Health Policy Institute (HPI) zásadne nesúhlasí s monopolizáciou zdravotného poistenia, ktoré minister zdravotníctva Ivan Valentovič chce dosiahnuť prostredníctvom vyvlastnenia súkromných poisťovní. Súkromné zdravotné poisťovne majú byť zrušené likvidáciou a všetok ich majetok sa stane majetkom monopolnej zdravotnej poisťovne. O tomto návrhu má dnes rokovať vláda. "Dokument obsahuje štandardné nástroje zdravotnej politiky, ktoré sú zbytočne devalvované politickým zadaním riešenia situácie v zdravotníctve," hodnotí HPI Valentovičovu správu o programe racionalizácie v rezorte zdravotníctva.

Takto definované politické zadanie je podľa HPI v rozpore s Programovým vyhlásením vlády SR, v ktorom sa vláda zaviazala, že "presadí také právne prostredie, v ktorom všetky zdravotné poisťovne budú mať rovnocenné podmienky bez ohľadu na ich právnu formu a ktoré zabráni poisťovniam v nehospodárnom nakladaní s finančnými prostriedkami poistencov". Ako inštitút dodáva, nepriechodnosť tohto variantu pripúšťa aj správa, ktorá počíta aj s nedostatkom politickej vôle na návrat k jednej zdravotnej poisťovni. Pre tento prípad dodáva iné opatrenia.

HPI rozhodne podporuje Valentovičove návrhy, podľa ktorých by sa mal zmeniť prerozdeľovací mechanizmus, zaviesť nový rámec kódovania, vykazovania, platobných mechanizmov, nová kategorizácia výkonov a rozvoj individuálneho zdravotného poistenia. Návrh opatrení v oblasti siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti považuje HPI za zmysluplný, pretože odráža potreby jej regulácie. HPI podporuje Valentovičom navrhovanú novelu nariadenia o minimálnej sieti a novelu vyhlášky o minimálnych personálnych a materiálno-technických požiadavkách na zdravotnícke zariadenia.

Ministerstvo zdravotníctva vo svojej správe podľa HPI napriek správnemu pomenovaniu viacerých príčin zadlžovania nemocníc nespomína tri základné faktory zlého hospodárenia poskytovateľov. Nimi sú nekompetentný manažment, mäkké rozpočtové obmedzenia a vnútorný odpor nemocníc voči zmene. "Návrh opatrení, ktorý sa orientuje primárne na zmapovanie skutočného hospodárenia nemocníc a definíciu metodických dokumentov, je len východiskom pre riešenie, nie samotným riešením. Podľa HPI by ani jedno z týchto opatrení nebolo potrebné, ak by vláda pokračovala v transformácii nemocníc na akciové spoločnosti," uvádza stanovisko inštitútu.

HPI upozorňuje, že aj keď výdavky na lieky predstavujú tretinu všetkých výdavkov zdravotných poisťovní, Valentovičova správa venuje liekovej politike len osem riadkov. V správe podľa inštitútu chýba, že súčasná lieková politika je v rozpore s princípom referenčných úhrad. "Správa taktiež nepoukazuje na to, že jednou z hlavných príčin nárastu výdavkov na lieky je nedôsledná kategorizácia. Väčšina navrhnutých opatrení (generická substitúcia, maximálne ceny, kontrola cien v referenčných krajinách) patrí už dnes medzi povinnosti ministerstva zdravotníctva. Jedinou zmenou je plánované zavedenie degresívnej marže. Health Policy Institute tieto opatrenia podporuje, pričom za nevyhnutný predpoklad ich účinnosti považuje dodržiavanie zákona zo strany ministerstva zdravotníctva," uzatvára HPI svoje stanovisko.

Health Policy Institute je občianske združenie presadzujúce fungovanie zdravotných systémov, ktoré podporujú zodpovednosť pacienta, poskytovateľa a nákupcov zdravotnej starostlivosti. Zakladateľmi HPI sú bývalí spolupracovníci exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorí sa podieľali na jeho reforme zdravotníctva v SR.

SITA