Podľa SNS bude treba v zdravotníctve siahnuť k racionalizácii

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) - Situácia v zdravotníctve nie je ešte podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku kritická, treba však podľa neho pristúpiť k racionalizácii. Podľa Daniela Lipšica (KDH) sa situácia v rezorte zhoršuje a vláda je pri jej riešení bezradná. Povedali to v diskusnej relácii STV O 5 minút 12. Postoj a podpora SNS Valentovičovi ...

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) - Situácia v zdravotníctve nie je ešte podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku kritická, treba však podľa neho pristúpiť k racionalizácii. Podľa Daniela Lipšica (KDH) sa situácia v rezorte zhoršuje a vláda je pri jej riešení bezradná. Povedali to v diskusnej relácii STV O 5 minút 12.

Postoj a podpora SNS I. Valentovičovi bude podľa Pašku záležať od zmien, ktoré minister navrhne. Treba si podľa neho uvedomiť komplikovanosť rezortu. "Je naivné domnievať sa, že my počas jedného volebného obdobia vyriešime problémy zdravotníctva," povedal J. Paška.

"Každý minister má svoj tím poradcov," reagoval J. Paška na vyjadrenia predsedu SNS Jána Slotu, že rezort riadi niekto iný. Daniel Lipšic (KDH) sa opýtal, čo sa urobilo rok po voľbách. "Situácia v zdravotníctve sa zhoršuje. Minister a celá vláda sú bezradní," povedal D. Lipšic kritizujúc, že vláda nemá predstavu, respektíve ju stále mení a situácia v rezorte sa zhoršuje.

Na margo požiadaviek zdravotníkov, upozorňujúcich na možnosť štrajku, J. Paška povedal, že vláda robí všetko pre zvýšenie platov zdravotníkov. Poukázal aj na súvislosti chystaného Zákonníka práce, ktorý bude klásť ešte väčšie nároky na počet zdravotníckeho personálu. Preto podľa J. Pašku treba zabezpečiť, aby zdravotníci neodchádzali.

"Ťažko môžeme hovoriť o zlepšovaní situácie v zdravotníctve, keď vláda nemá odvahu," povedal D. Lipšic. Stav v zdravotníctve podľa Pašku ešte nie je kritický, keďže zdravotnícke zariadenia poskytujú starostlivosť. Pripustil však, že sa naďalej zadlžujú, preto treba podľa neho tento proces zastaviť. "Naozaj sa bude musieť k tej racionalizácii siahnuť," povedal J. Paška o ministrom pôvodne navrhovanej možnosti rušiť lôžka.

Minister má podľa D. Lipšica ťažkú úlohu, keďže je limitovaný rozhodnutiami predsedu vlády, ktorý s racionalizačnými opatreniami nesúhlasí. Model jednej štátnej zdravotnej poisťovne nie je podľa J. Pašku pre riešenie v zdravotníctve prioritný a podporuje skôr pluralitu v zdravotnom poistení. "Budeme opatrní, aby sme dali súhlas na takéto kroky," dodal J. Paška na margo možných zásahov do systému zdravotných poisťovní.

SITA