NÚSCH si pripomína 10. výročie v novej budove

BRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s. (NÚSCH) si v týchto dňoch pripomína 10. výročie svojej činnosti v nových priestoroch na bratislavských Kramároch - Pod Krásnou hôrkou 1. V súčasnosti zamestnáva 650 pracovníkov, z toho 100 lekárov a 280 zdravotných sestier.

BRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s. (NÚSCH) si v týchto dňoch pripomína 10. výročie svojej činnosti v nových priestoroch na bratislavských Kramároch - Pod Krásnou hôrkou 1. V súčasnosti zamestnáva 650 pracovníkov, z toho 100 lekárov a 280 zdravotných sestier.

Počet zdravotných sestier je však podľa generálneho riaditeľa NÚSCH Mongiho Msollyho nepostačujúci a v dohľadnom čase by sa mali ich rady rozrásť o ďalších dvadsať.

Ročne v NÚSCH ambulantne ošetria 35 000 pacientov, na srdci sa vykoná 4 000 katetrizačných výkonov, na periférii je to o tisíc katetrizačných výkonov menej.

Ako dnes odznelo na tlačovej besede, v NÚSCH sa ročne vykoná 1 000 angiografických výkonov, počet hospitalizácii v jednom kalendárnom roku je 10 000, počet kardiochirgických výkonov 1 360, transplantácii srdca 10, operácii ciev 1 000 a počet arytmologických intervencií 1 420. Čoskoro sa očakáva, že tu rukami odborníkov prejde už stotisíci chorobopis.

"Počet výkonov každý rok rastie, čo ovplyvňujú aj prístupy jednotlivých zdravotných poisťovní. "Čo sa týka čakacích lehôt, na akútne zákroky sa nečaká, čo upravuje aj slovenská legislatíva. Najdlhšie - štyri mesiace čakajú pacienti, ktorí majú byť ošetrení na Klinike kardiológie," povedal pre agentúru SITA M. Msolly. V súvislosti s nárastom výkonov a zdravotným stavom slovenskej populácie, kde srdcovo-cievne ochorenia patria k najrozšírenejším, sa uvažuje o možnosti vytvorenia ďalších dvoch kardiocentier. Okrem bratislavského, košického a banskobystrického by teda mali byť na Slovensku zriadené ešte ďalšie dve pracoviská.

Výzvou pre NÚSCH a jeho zástupcov ostáva rozšírenie palety služieb, vybudovanie diagnostického centra a priebežné obnovovanie zdravotníckej a prístrojovej techniky. "Dôraz chceme klásť aj na lepšie ohodnotenie našich zamestnancov. Ústav disponuje obrovským ľudským potenciálom a preto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť práve ohodnoteniu našich pracovníkov," dodal M. Msolly.

NÚSCH vznikol pôvodne v roku 1979 pod názvom Ústav kardiovaskulárnych chorôb (ÚKCH). Vtedajším sídlom ústavu bola budova, ktorá bola po roku 1914 útulkom Matiek diakonisiek a neskôr, v 20-tych rokoch 20. storočia slúžila ako Evanjelická všeobecná nemocnica. Po druhej svetovej vojne sa dostala do správy štátu, ktorý ju odovzdal Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Na tridsať rokov sa stala domovom dvoch klinických pracovísk. To neskôr viedlo k vytvoreniu spomínaného ÚKCH, ktorý sa neskôr premenoval na Slovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCH). Ten sa v roku 1997 presťahoval do novej budovy.

V súčasnosti už Národný ústav srdcových a cievnych chorôb tvoria tri samostatné kliniky. Na Klinike kardiológie, Klinike srdcovej chirurgie a Klinike cievnej chirurgie sa vykonávajú aj niektoré originálne metodiky. Patria medzi ne napríklad endovaskulárna liečba ochorenia aorty, endovaskulárna liečba kritickej končatinovej ischémie, resynchronizačná liečba pokročilých štádií srdcového zlyhávania či transplantácia srdca a podobne. Okrem toho poskytuje NÚSCH aj zdravotnú starostlivosť v oblasti prevencie, tá je však skôr komerčného charakteru.

SITA