Čokoláda s vysokým obsahom kakaa pomáha chrániť telo

BRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) - Čokoláda pôsobí blahodarne nielen na duše konzumentov, ale aj na ich fyzické zdravie. Tá s vysokým - minimálne 70-percentným obsahom kakaa, obsahuje unikátnu zložku - antioxidanty, ktoré ľudskému telu prinášajú mnohé zdravotné benefity.

BRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) - Čokoláda pôsobí blahodarne nielen na duše konzumentov, ale aj na ich fyzické zdravie. Tá s vysokým - minimálne 70-percentným obsahom kakaa, obsahuje unikátnu zložku - antioxidanty, ktoré ľudskému telu prinášajú mnohé zdravotné benefity.

Kakao a čokoláda sú bohatými rastlinnými zdrojmi antioxidantov, ktoré majú blahodarné účinky na kardiovaskulárny systém. Priaznivé fyziologické účinky zahŕňajú antioxidačné pôsobenie, pozitívne ovplyvnenie vysokého krvného tlaku, či pomoc pri ochrane srdca a ciev. Antioxidanty sa nachádzajú aj v ďalších potravinách, ktoré konzumujeme či pijeme každý deň. Patria sem jedlá a nápoje ako napríklad sója, červené víno, káva, čaj a horká čokoláda.

Antioxidanty sú prírodné rastlinné zložky, ktoré zohrávajú významnú úlohu v podpore prirodzeného obranného mechanizmu ľudského organizmu. Chránia ho proti oxidácii, ktorá môže poškodzovať bunky a prispieva k ich starnutiu. Ich množstvo sa môže líšiť v závislosti od koncentrácie kakaa, ale aj od spôsobu jeho spracovania.

Vedecké štúdie uvádzajú, že väčšina produktov, ktoré obsahujú kakao majú v sebe aj prirodzené antioxidanty. Horká čokoláda vo všeobecnosti v sebe ukrýva oveľa vyššie množstvo antioxidantov ako mliečna čokoláda, čo je spôsobené vyšším obsahom kakaa vo výrobku. Platí totiž priama úmera - čím viac kakaa, tým lepšie.

Väčšina zdravotných plusov sa týka naozaj len kvalitnej horkej čokolády, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaa. "Predstavte si svoje telo ako bilióny buniek. Bunky potrebujú energiu na zabezpečenie funkčnosti organizmu - ako dýchanie, pohyb, myslenie - a potrebná energia sa vytvára prostredníctvom procesu nazývaného oxidácia. Proces oxidácie vyúsťuje do vytvárania voľných radikálov. Napriek tomu, že voľné radikály sú súčasťou života a naše telo sa s nimi normálne dokáže vyrovnať, ak sú produkované vo väčších množstvách, alebo ak antioxidanty nie sú schopné ich neutralizovať, môžu v našom organizme narobiť veľa škôd," vysvetľuje internista - gastroenterológ Miloš Bubán. Výberom potravín bohatých na antioxidanty môžu podľa neho ľudia svojmu organizmu pomôcť neutralizovať vplyvy oxidácie.

Pre Aztékov bola čokoláda posvätným nápojom. Čokoládový nápoj prinášali do svätýň bohov a pri kultových obradoch symbolizoval ľudskú krv. Možno aj na základe tohto dal v roku 1753 švédsky prírodovedec Carl von Linné vo svojej knihe Species plantarum - Druhy rastlín kakaovníku meno Theobroma - pokrm bohov. Dobyvateľ Hernán Cortés sa po prvý raz s týmto fascinujúcim nápojom stretol, keď prenikol do aztéckej ríše. Rovnako, ako Aztékovia, uveril, že pohár tohto nápoja dá vojakovi silu na celý deň.

Napriek tomu, že tento nápoj objavitelia odporúčali pre ich povzbudzujúce účinky, v Európe veľkej obľuby sa mu spočiatku nedostalo. Až keď v polovici 16. storočia pridali do kakaovej hmoty cukor, vznikol obľúbený nápoj. Čokoláda sa preslávila aj vďaka svojej povesti účinného afrodiziaka.

Slávny záletník a zvodca Giacomo Casanova, tvrdil, že za svoje úspechy vďačí čokoláde. Vo svojich knihách ju spomína aj markíz de Sade. Nápad tvarovať čokoládu do tabuliek sa zrodil v kuchyni istého španielskeho kláštora v Mexiku. Práve kláštorné kuchyne boli odjakživa miestami, kde sa zdokonaľovali recepty na čokoládu, technika praženia a spracúvania kakaových bôbov.

SITA,AP