Na Slovensku chýba 11-tisíc sociálnych lôžok

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) - Na Slovensku chýba 11-tisíc sociálnych lôžok, ich vytvoreniu by mala pomôcť aj transformácia niektorých zdravotníckych zariadení. Uvádza sa to v správe ministerstva zdravotníctva o stave optimalizácie siete zdravotníckych zariadení.

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) - Na Slovensku chýba 11-tisícsociálnych lôžok, pričom k ich vytvoreniu by mala pomôcť aj transformácia niektorých zdravotníckych zariadení. Uvádza sa to v správe ministerstva zdravotníctva o stave optimalizácie siete zdravotníckych zariadení.

Financovať by sa mali viaczdrojovo - platiť by na ne mali občania, vyššie územné celky a zdravotné poisťovne. Ministerstvá zdravotníctva a práce preto v súčasnosti rokujú o možnom uplatnení budov nemocníc a ich obslužného personálu v systéme poskytovania služieb na sociálnych lôžkach.

V druhom polroku tohto roka sa majú pripraviť dôkladné projekty všetkých konkrétnych zariadení na iné využitie. Cieľom je vytvoriť jednotlivo také modely, aby neohrozili zamestnanosť v daných regiónoch. Do potrebných priestorov sociálnej siete by sa malo tiež investovať prostredníctvom eurofondov riadených ministerstvom práce. Správa ministerstva zdravotníctva uvádza, že počet lôžok, o ktoré je treba zredukovať sieť zdravotníckych zariadení je 6 193.

Ministerstvo zdravotníctva v správe opakuje názor, že zníženie počtu nadbytočných lôžok musí smerovať k reprofilizácii celých lôžkových častí zdravotníckych zariadení. Keďže však nemá dosah na existenciu zdravotníckych zariadení mimo svojej pôsobnosti, tie môžu reprofilizovať len samotní zriaďovatelia, alebo ich zdravotné poisťovne po dohode môžu vylúčiť z verejnej siete poskytovateľov.

Združenie zdravotných poisťovní SR však v pondelok vyjadrilo obavy, že takýto postup by im mohol vyniesť obvinenie Protimonopolného úradu SR z kartelových dohôd. Poisťovne preto zvažujú, že ak sa s ministerstvom nedohodnú, budú postupovať každá osobitne.

Zdravotné poisťovne podľa ministerstva predložili zoznam 36 samostatných nemocníc alebo veľkých častí fakultných nemocníc vhodných na reprofilizáciu. Zoznam týchto zariadení vytvorili na základe geografickej dostupnosti a nahraditeľnosti, výkonnosti a kvality poskytovaných služieb. Ide pritom o zariadenia, ktoré nie sú v prevažnej miere využiteľné pre liečbu akútnych stavov. Do týchto nemocníc ide ročne 2,1 mld Sk. Ak by tieto nemocnice nefinancovali poisťovne, ušetrilo by sa 700 mil. Sk ročne.

Reprofilizácia by do systému získala približne 750 lekárov a 2 300 zdravotných sestier. Ak by sa všetci títo zdravotnícki pracovníci zamestnali v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva, čo však nie je celkom reálne, mohlo by to priniesť zvýšenie miezd o 15,4 %.

Zoznam 36 vytypovaných nemocníc v súčasnosti analyzujú všetky zdravotné poisťovne. Zhodli sa zatiaľ na deviatich, ktoré by sa mohli od júla tohto roku využiť iným spôsobom. Ďalšie zariadenia by sa mohli reprofilizovať od januára 2008.

SITA

Najčítanejšie články