I. Valentovič: K prepoisteniu „štátnych“ poistencov môže dôjsť aj inou formou

Za hystériu označil minister zdravotníctva Ivan Valentovič vyjadrenia Združenia zdravotných poisťovní SR (ZZP) k pripravovaným zmenám v zdravotníctve. Zdôzanil, že ZZP zastupuje len súkromné zdravotné poisťovne a ich vyjadrenia sú účelové. Vyjadrenie experta na ústavné právo Radoslava Procházku, ktorý sa vyjadril o protiústavnosti navrhovaných zmien, nepovažuje I. Valentovič „za také, ktoré by malo riadiť jeho kroky“.

Minister zdravotníctva zopakoval, že dá návrhy zákonov posúdiť nezávislým právnym odborníkom, ich mená však odmietol konkretizovať. Ak by títo právnici prišli k rovnakým výsledkom ako R. Procházka, minister už má pripravené kroky, ako bude ďalej postupovať, aby zámery ministerstva zdravotníctva presadil. Ani tie však nespresnil. Uviedol však, že k prepoisteniu tzv. štátnych poistencov do Všeobecnej zdravotnej poisťovne „môže dôjsť aj inou formou“ ako zmenou zákona.

Redukcia siete

„Nechceme rušiť nemocnice,“ uviedol minister zdravotníctva. O neefektívnosti nemocnice musí podľa neho rozhodnúť zdravotná poisťovňa. „Najmä však musí byť zachovaná kvalita poskytovanej starostlivosti – nechcem od zdravotných poisťovní, aby rušili kvalitné a efektívne zdravotnícke zariadenia,“ povedal I. Valentovič.

„Ministerstvo zdravotníctva potom bude spolu s ministerstvom práce a vyššími územnými celkami hľadať riešenie, čo bude zdravotnícke zariadenie robiť po reprofilizácii – či sa transformuje na sociálne alebo sociálno-zdravotnícke lôžka. Ministerstvo zdravotníctva bude aj garantovať, že personál reprofilizovaného zdravotníckeho zariadenia nájde rovnaké uplatnenie, aké mal pôvodne,“ konštatoval minister zdravotníctva.

ZZP: Minister zdravotníctva predložil legislatívny paškvil

Stanovisko experta na ústavné právo doc. JUDr. Radoslava Procházku k návrhom zdravotníckych zákonov