Hovädzina v tehotenstve údajne znížila plodnosť synov

BRATISLAVA 10. apríla (WEBNOVINY) - Časté konzumovanie hovädziny v tehotenstve znižuje plodnosť u mužov. Vyplýva to zo zistení lekárky Shanny Swan z newyorského Rochester Medical Center (RMC), ktoré zverejnil internetový portál lidovky.cz. Podľa nich synovia Američaniek konzumujúcich v tehotenstve veľké porcie hovädzieho mäsa môžu mať narušenú plodnosť.

BRATISLAVA 10. apríla (WEBNOVINY) - Časté konzumovanie hovädziny v tehotenstve znižuje plodnosť u mužov. Vyplýva to zo zistení lekárky Shanny Swan z newyorského Rochester Medical Center (RMC), ktoré zverejnil internetový portál lidovky.cz. Podľa nich synovia Američaniek konzumujúcich v tehotenstve veľké porcie hovädzieho mäsa môžu mať narušenú plodnosť.

Do testovania sa zapojilo 387 mužov narodených v rokoch 1949 až 1983. Súčasťou sledovania bolo preverenie jedálneho lístka ich matiek v období tehotenstva. Synovia tých zo žien, ktoré konzumovali hovädzinu častejšie ako sedemkrát týždenne, mali o štvrtinu nižšiu koncentráciu spermií. Mnohým klesla pod dvadsať miliónov spermií na mililiter, čo je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hranica zníženej plodnosti.

Ženy, ktoré hovädzinu vylúčili z jedálneho lístka aspoň na týždeň počas celého obdobia gravidity, majú synov so zníženou plodnosťou iba v šiestich zo sto prípadov. Mužskí potomkovia žien, ktoré sa nevedeli hovädzieho mäsa vzdať a konzumovali ho "jedna radosť", mali plodnosť zníženú v 16 percentách prípadov a mnohí mali navyše problémy s počatím vlastných potomkov. Konzumácia hovädziny samotnými mužmi sa na ich plodnosti podľa trestov nijako neprejavila.

Doktorka Swan, ktorá svoje poznatky publikovala aj v lekárskom časopise Human Reproduction, to dáva do súvislosti s hormónmi, ktoré sa v USA pridávajú do stravy dobytka, prípadne je to podľa nej následok pôsobenia pesticídov obsiahnutých v krmive. Americkí chovatelia totiž zabezpečujú rast dobytka a teda aj väčší objem mäsa a zisk pridávaním anabolických steroidov do stravy už od 50-tych rokov 20. storočia.

Aj keď v roku 1979 úrady zakázali používanie hormónu dietylstilbestrolu, povolili iné ako estradiol, testosterón, progesterón, trenbolonacetát alebo melengestrol. Ich zvyšky zostávajú v mäse aj po tepelnej úprave. "V tele nastávajúcich matiek sa môžu hormóny či ich metabolity dostať z mäsa do tela plodov a u chlapcov poznamenať vývoj semenníkov," uvádza server lidovky.cz.

"Musím zdôrazniť, že všetky matky v našej štúdii boli Američanky, zistenie teda vôbec nemusí byť platné pre ženy z iných krajín," povedala výskumníčka. Zvlášť iná situácia môže byť v krajinách Európskej únie, ktorá používanie hormónov pri výkrme zvierat zakázala v roku 1988.

Zistenia vyplývajúce zo štúdie nepovažujú mnohí odborníci za relevantné. Argumentujú to pomerne nízkym počtom vyšetrených mužov. Rovnako sa im nepozdáva, ako môžu ženy po 25 až 30 rokoch od tehotenstva presne určiť, ako často konzumovali hovädzie mäso. Aj autorka štúdie priznáva nedokonalosti zistení. Faktom však ostáva, že počet spermií klesá aj u mužov napr. v Dánsku, kde neboli anabolické steroidy v strave dobytka nikdy veľmi rozšírené. V bývalom Československu sa s anabolikami vo výkrme dobytka chvíľu experimentovalo začiatkom 80-tych rokov, do praxe sa ale nikdy nedostali.

SITA, AP